Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Muncii: Nicio pensie nu va mai depăşi venitul din activitate. Vizați, magistrații și alți beneficiari de pensii speciale

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nu va mai fi nicio pensie care să depășească venitul din activitate. Aceasta este una dintre modificările din reforma sistemului de pensii.

Sunt vizate și pensiile speciale, pentru care Executivul trebuie să găsească o soluția, până la finalul anului.

„Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii”; a spus Budăi, într-un interviu pentru Știrile TVR.

Potrivit sursei citate, reforma pensiilor speciale e un jalon în PNRR și trebuie adoptată anul acesta, dar nu toate pensiile vor fi vizate de modificări. Ar fi vorba despre schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

Vezi și Ce ajutoare primesc pensionarii în 2023 și ce se întâmplă cu pensiile. Alocațiile copiilor se indexează cu rata inflației

Până acum, ministerul Muncii a confirmat doar câteva dintre recomandările Băncii Mondiale: pensiile să fie calculate în funcție de contribuții și să existe un stagiu minim de cotizare.

Aproape 10.000 de pensii speciale

Potrivit situației din luna noiembrie, au fost plătite aproape 10.000 de pensii către beneficiari ai legilor speciale. În ceea ce privește sumele achitate, majoritatea primesc pensii între 11.000 de lei și 21.000 de lei, în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

În România sunt peste 4,7 milioane de pensionari, iar aproape  70% primesc pensii de până la 2.000 de lei.

Citește și Un angajat cu venit brut de 3100 de lei va lua în mână mai puțin decât unul cu 3000. Paradoxul creșterii salariului minim

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate