Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății, anunț despre măștile de protecție, vaccinare, tichete pentru imunizați. Ce spune despre relaxarea măsurilor

Publicat

Prima măsură de relaxare ar putea fi renunțarea la măștile de protecție în aer liber, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acesta a făcut, luni, declarații despre măsurile de relaxare din următoarea perioadă.

Întrebat, luni, dacă există un plan al relaxărilor care urmează, Rafila a răspuns că nu există un calendar, pentru că acum nu sunt motive să existe, în condițiile în care situația în spitale este „serioasă” în continuare.

„Totuși, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare. Dar până se ridică starea de alertă, sigur că s-ar putea renunța la anumite restricții – cum ar fi de exemplu utilizarea măștii în aer liber sau creșterea gradului de ocupare a unor instituții care organizează evenimente – dar numai în corelație cu evoluția reală”, a declarat Rafila.

Situația, legată de numărul pacienților din spitale și ATI

Acesta a precizat că situația nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci de numărul de pacienți din spitale și din secțiile de terapie intensivă.

Întrebat, mai departe, dacă ne așteptăm ca primele măsuri să fie legate de scoaterea măștii în spațiile deschise, Rafila a răspuns: „Eu cred că asta ar fi prima măsură, dar nu în spațiile închise, pentru că vine primăvara, lumea iese din case. Nu vreau să mă hazardez, să fac pronosticuri, dar cred că aceasta ar putea să fie o măsură luată după ce vedem că lucrurile reintră în normal în ceea ce privește îmbolnăvirile și scăderea este consistentă”.

Se va renunța la tichete pentru vaccinați

Ministrul Sănătății mai spune că autoritățile vor renunța la acordarea tichetelor de masă de 100 de lei pentru persoanele vaccinate cu schema completă, pentru că acest mecanism de stimulare nu a funcționat.

„Nu cred că în momentul de față aceste tichete mai au un viitor. Discutăm despre un mecanism care a fost pus pentru stimulare, dar care nu a funcționat în mod deosebit”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El afirmă că autoritățile vor discuta varianta renunțării la aceste tichete.

„În perioada următoare sigur vom discuta despre această posibilitate (renunțarea la tichete – n.r.). Eu cred că ne vaccinăm să ne protejăm sănătatea, nu ca să luăm tichete”, adaugă Rafila.

Începând cu sfârșitul lunii august, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocaţie de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie.

Puțin peste 4.800 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore în România, a transmis duminică CNCAV. Dintre acestea, doar 691 au primit prima doză de vaccin.

Vaccinarea se va face doar la medicii de familie

Alexandru Rafila a mai spus că sunt discuții privitoare la faptul că vaccinarea împotriva Covid se va face în viitor doar la medicii de familie: „Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina”.

Întrebat luni, în timpul unei conferințe de presă, dacă sunt discuții că în viitor vaccinarea împotriva Covid să se facă doar la medicii de familie, ministrul Sănătății a spus: „Da, există astfel de discuții. Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează. În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin”.

Întrebat când se va ajunge la această situație, Alexandru Rafila a răspuns: „În curând. Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”.

Ministrul Sănătății a mai declarat că revitalizarea campaniei de vaccinare este greu de realizat în această perioadă având în vedere că se discută foarte mult de relaxări.

sursă: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax