Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Sorin Cîmpeanu pregătește un OUG cu schimbări majore pentru elevi și studenți, în Legea Educației. Extrase din document

Publicat

Guvernul României pregătește o OUG prin care se modifică și se completează Legea educației naționale nr. 1/2011. Prevederile din noua ordonanță de urgență vizează bursele pentru elevi, prevederi noi pentru examene și cursuri în universități, bani alocați pentru elevii care participă la olimpiade naționale și noi îndatoriri pentru ARACIS.

Sunt schimbări majore pe care ministrul Sorin Cîmpeanu le propune și le aduce în fața colegilor săi din Guvern, conform informațiilor obținute și publicate de siteul  stiripesurse.ro . Potrivit sursei citate o Ordonanță de Urgență se află pe circuitul oficial de avizare, unde are nevoie de opinia Ministerului de Finante și a Ministerului Justiției.

Stimulente financiare pentru elevii care obțin performanțe la olimpiade naționale

Una dintre prevederi vizează ”Cuantumul minim al stimulentelor financiare pentru elevii care obțin performanțe la olimpiadele naționale este diferențiat, după cum urmează:

  • a) pentru premiul I – 1000 de lei;
  • b) pentru premiul al-II -lea – 700 de lei;
  • c) pentru premiul al- III-lea – 500 de lei;
  • d) pentru mențiuni – 300 de lei.”

Sume alocate pentru participanții la olimpiadele școlare

O altă modificare face referire la bursa de performanță de care ”pot să beneficieze și elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular.”.

O noutate este și prevederea că vor fi alocați ”200 de lei/zi/participant pentru finanţarea privind organizarea olimpiadelor naționale școlare”. În plus, ”Autoritățile administrației publice locale pot acorda din bugetele proprii, premii pentru elevii care au obținut performanțe deosebite la olimpiade naționale și internaționale și la concursuri și competiții naționale și internaționale .”

Universități: Cursurile și examenele studenților

O altă modificare vizează cursurile și examenele studenților din universități, articolul 139 din lege fiind modificat astfel:

”- cu frecvenţă, caracterizată prin activităţi de învăţământ şi/sau de cercetare programate pe durata întregii zile, specifice fiecărui ciclu de studii universitare, aproximativ uniform distribuite săptămânal/zilnic pe parcursul semestrului şi presupunând întâlnirea studenţilor cu cadrele didactice şi de cercetare în spaţiul universitar.

Unele activități de învățământ și/sau de cercetare din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice sincrone prevăzute în standardele de calitate elaborate și aprobate de ARACIS. ”

– Activitățile de evaluare continuă și sumativă de tip examen, în cazul formei de organizare cu frecvență, frecvență redusă și la distanță a programelor de studii universitare de licență și masterat, se realizează în condițiile întâlnirii nemijlocite în spațiul universitar.

Standarde de calitate pentru activități de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare

– ARACIS elaborează standarde de calitate cu privire la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, diferențiat pentru formele de organizare prevăzute la alin. (1), și în raport de domeniile și ciclurile de studii prevăzute la art. 137 alin. (4) din Legea 1/2011.

– Standardele de calitate prevăzute la alin. (3) se elaborează, de către ARACIS, în termen de maximum 90 de zile, de la intrarea în vigoare a prezentei OUG.

Pe baza aplicării standardelor de calitate, instituțiile de învățământ superior au dreptul de a organiza programe de studii în condițiile prevăzute la alin. (1), urmând ca ARACIS să verifice respectarea acestora în cadrul procedurilor de evaluare externă a calității desfășurate în condițiile art. 31 alin (2) și (3), respectiv, după caz, art. 33 alin. (3) din OUG 75/20015, cu modificările și completările ulterioare. ”

Numărul minim de credite și durata studiilor universitare

Noutățile pe care OUG ce urmează a fi adoptată de către miniștri prevede și că ”La învăţământul cu frecvenţă, durata specifică a studiilor universitare de licenţă este de 3 – 4 ani, după caz, şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii.

Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniile: artele spectacolului, ştiinţe inginereşti, ştiinţe juridice şi teologie pastorală este de 4 ani, iar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcţie de arma sau serviciul şi specialitatea militară.”

O altă precizare din OUG-ul din care stiripesurse.ro a publicat extrase oferă următoarea definiție: ”Cursuri online sincrone: cursuri la care studenții și cadrele didactice participă în același timp dar în locații separate, în general altele decât campusul universitar.”

O atenție apare o acordă Sorin Cîmpeanu în noua OUG și elevilor ucraineni.

Astfel, ”Prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educației naționale nr.1/2011, pentru anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, cetățenii ucraineni cu statut de elev în sistemul național de învățământ românesc, au dreptul să se înscrie în clasa a- IX-a, fără susținerea evaluării naționale, pe locuri speciale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”, se prevede în actul aflat pe circuitul legislativ.

Absolvenții calaselor a VIII-a cu rezultate la olimpiade pot fi înscriși în clasa a IX-a fără examen

Totodată, se prevede că ”Prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educației naționale nr.1/2011, absolvenții clasei a-VIII- a pot fi înscriși în clasa a –IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației;

Vezi și Evaluare Națională 2022: Toate TESTELE de ANTRENAMENT și BAREMELE publicate de Ministerul Educației. Alte MODELE de SUBIECTE pentru examen

Procedura de înscriere prevăzută la alin (2) va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, prevăzuți la alin (2), vor putea fi înscriși la filiera/profilul/specializarea corespondentă specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale. Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea este aprobată anual prin ordin al ministrului educației.”.

sursa: stiripesurse.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    sâmbătă, 07.05.2022 at 10:56

    Asta-i Mai CRETIN decat ” Abramburica „- fosta ministresa PSD a Invatamantului !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax