Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Turismului: Deficitul de forță de muncă în sector este de peste 30 la sută

Publicat

Sectorul turismului are un deficit de forță de muncă de peste 30%, susține Bogdan Trif, ministru de resort, în opinia căruia s-a ajuns în această situație din cauza „mirajului” salariilor mari în afara țării. Totuși, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată lună de lună că în acest domeniu de activitate angajații au cele mai mici venituri, în medie de circa 1.554 lei/lună, în România, aici nefiind incluse bacșișul. Ministrul spune că sunt aceste salarii mici pentru că 95% din sector este privat, iar „piața se autoreglează”.

„Există un deficit de forță de muncă în sectorul turismului, dar nu doar în turism. Nu aș putea să vă dau cifre exacte, dar din discuțiile avute cu mediul privat a reieșit că undeva la 30%, poate chiar mai mult. Este o problemă cu care se confruntă România pe toate domeniile. Din păcate, mirajul banilor din afară, salariilor mai mari, conduc la acest deficit, dar am discutat cu Ministerul Muncii și cu cel al Învățământului”, a spus Trif, cu ocazia prezentării bilanțului.

El a precizat că încearcă să introducă o legislație nouă, să creeze centre de excelență în care să fie instruiți oamenii care urmează să activeze în turism.

„O să avem parteneriate și cu mediul privat astfel încât să putem și noi să ajutăm cu ce putem ca acest decalaj ar forței de muncă să fie cât mai mic în domeniul turismului. Știu că s-a vorbit mult și de importul de forță de muncă din afară, sunt discuții în cadrul Guvernului. Nu vrem totuși să liberalizăm piața de muncă, să ne vină foarte mulți muncitori din afară care să ne lucreze pe salariul minim în orice condiții astfel încât să afecteze muncitorii din România. Este important să ne protejăm și noi oamenii dar, în același timp, este important să ne ajutăm mediul privat să poată să își desfășoare activitatea în  condiții normale”, a explicat ministrul Turismului.

Fiind întrebat de salariile mici din sector, el a spus că acesta este 95% privat, piața se autoreglează.

„Cred că în toate domeniile și în toată lumea (lucrează lumea la negru). Important este să-i prindem și să-i scoatem la lumină. Prin introducerea voucherelor de vacanță a avut foarte multe cereri de autorizare, în special de la pensiuni turistice. Cred că a fost o creștere de 30%”, a precizat Trif.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax