Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Minivacanța de Paște 2022: Ce drepturi au cei care trebuie să lucreze de sărbători. Prevederi din Codul Muncii

Publicat

Angajații care trebuie să lucreze în minivacanța de Paște au dreptul, potrivit legislației în vigoare, la anumite compensații.

Zilele libere legale de Paște care se dublează, adică acordate și pentru Paștele catolic, și pentru cel ortodox, se recuperează ulterior. Cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile trebuie să fie recompensați de către angajator.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Cu ocazia Paștelui Ortodox, bugetarii și alte categorii de salariați au patru zile libere: vineri, 22 aprilie, sâmbătă, 23 aprilie, duminică, 24 aprilie și luni, 25 aprilie, adică Vinerea Mare, Sâmbăta Mare, prima și a doua zi de Paște.

Zilele libere cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic au fost 15 aprilie – Vinerea Mare și 17-18 aprilie, prima şi a doua zi de Paşte.

Potrivit legislației în vigoare, salariaţii care primesc zile libere pentru Paştele catolic şi apoi primesc liber și pentru cel ortodox trebuie să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator.

Dacă angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate, potrivit avocatnet.ro.

Drepturi pentru cei care lucrează de Paște

Chiar dacă în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte.

Este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În astfel de situații, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Zile libere în anul 2022

  • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de 3 zile
  • 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri
  • 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile)
  • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri
  • 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
  • 1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax