Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Minivacanță de trei zile la jumătatea lunii august pentru salariații din România. Câte zile libere mai sunt în 2022

Publicat

zile libere

Angajații din țara noastră primesc liber în 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului. Ținând cont de faptul că această sărbătoare pică în acest an într-o zi de luni, adică urmează unui weekend, salariații se vor bucura de o minivacanță de trei zile.

În fiecare an, la jumătatea lunii august, respectiv în data de 15, salariații din țara noastră beneficiază, potrivit Codului muncii, de o zi liberă, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului.

Sfânta Maria Mare se va sărbători în acest an într-o zi de luni. Asta înseamnă că salariații, atât cei de la stat cât și cei din mediul privat, vor beneficia de o minivacanță de trei zile libere, la sfârșitul săptămânii viitoare.

Chiar dacă în legislație este prevăzut faptul că angajații au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile. Este vorba despre persoanele ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste situații, angajatorii trebuie să le asigure salariaților compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive temeinice, nu se poate acorda timp liber, angajații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

În cazul în care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile, firmele pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Câte zile libere și sărbători legale au mai rămas anul acesta

  • 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (duminică) – Crăciunul
  • 26 decembrie (luni) – Crăciunul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax