Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani ar putea circula singuri în străinătate. Propunere legislativă la Senat

Publicat

bagaje, aeroport Parlamentarii vor ca adolescenţii care au carte de identitate, aşadar au împlinit 14 ani şi au o capacitate de exerciţiu restrânsă, să poată circula liber în străinătate, neînsoţiţi de părinţi sau de o persoană majoră, cu acordul ambilor părinţi, aşa cum prevede acum legea.

„Legislația actuală permite ieșirea din țară a minorilor numai în cazul îndeplinirii cumulative a mai multor condiții, incluzând posesia unui document de călătorie individual, acordul părinților sau a părintelui căruia îi este încredințat spre creștere și educare minorul și cu condiția de a fi însoțiți de o persoană majoră”, au explicat inițiatorii în expunerea de motive.

Iniţiativa care prevede modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, este justificată printre altele de numărul mare al cazurilor de copii care merg să îşi viziteze părinţii. „În prezent peste două milioane de români lucrează în străinătate având însă copii în țară în grija bunicilor sau a altor membri ai familiei”, se mai arată în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că părinţii care consimt ca minorii lor să părăsească țara și care nu îi pot însoți în călătorie trebuie să apeleze la serviciile unor companii aeriene, contracost. Chiar și așa, companiile low-cost nu permit unui copil să călătorească fără supravegherea unui adult.

“Este de presupus că atunci când părinţii îşi dau acordul pentru ca minorii să călătorească în străinătate analizează împreună cu aceştia riscurile şi beneficiile respectivei călătorii şi capacitatea minorului de a efctua singur călătoria. Dispoziţia legală restrictivă este de natură a impune suportarea unui cost suplimentar nejustificat, cu atât mai mult cu cât întoarcerea din străinătate a minorului se poate face şi se face în majoritatea cazurilor neînsoţit, având în vedere că la plecarea spre România devin aplicabile dispoziţiile legii străine“, mai spun parlamentarii.

Inițiatorii propun modificarea legii, astfel încât organele poliţiei de frontieră să permită ieşirea din România a „cetăţenilor minori care au împlinit vârsta de 14 ani şi neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax