Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mirați și derutați: Reacţiile politicienilor locali la varianta regionalizării prin care județul Alba dispare de pe harta României


Publicat

Desfiinţarea judeţelor şi ruperea acestora în bucăţi nu este o soluţie pentru regionalizarea României. Politicienii din Alba nu acceptă cea mai recentă variantă de regionalizare a ţării,  în care se prevăd între 12 şi 14 regiuni, cu desfiinţarea judeţului Alba prin ruperea în două părţi şi trecerea lui la regiunile Hunedoara şi Cluj. Varianta a fost catalogată de parlamentarii din Alba drept una lipsită de adevăr, neviabilă şi care nu poate fi realizată.

Clement Negruţ, deputat PDL de Alba: “În niciun caz judeţul Alba nu se va desfiinţa”
Deputatul PDL Clement Negruţ nu a văzut ultima variantă privind regionalizarea României şi crede cu tărie că judeţul Alba nu va fi desfiinţat: “Nu se va întâmpla aşa ceva. În niciun caz judeţul Alba nu se va desfiinţa. Nici nu mă mai interesează să comentez acest subiect până când nu am în faţă lucruri concrete de discutat şi nu ce se discută pe la cârciumă, de unii şi de alţii”.

Nicolae Dobra, senator PDL de Alba: “Sunt de acord cu unirea judeţelor, nu cu ruperea lor”
În acelaşi context, senatorul PDL Nicolae Dobra consideră că este o prostie să fie rupte judeţele pentru stabilirea regiunilor. Acesta a spus că această variantă nu va avea votul lui în Senat, camera decizională şi că mai sunt şi alţi colegi senatori care sunt în asentimentul său.
“Lucrurile trebuie discutate, nu trebuie făcute la repezeală pe genunchi, pentru că este o decizie care ne va afecta mulţi ani de acum încolo. Sunt de acord cu unirea judeţelor, nu cu ruperea lor. De asemenea, trebuie organizate dezbateri, iar populaţia trebuie să fie întrebată cu ce judeţ doreşte să se unească”, a precizat Nicolae Dobra.

Mircea Hava, preşedinte PDL Alba, vede în continuare capitala regională la Alba Iulia
Preşedintele PDL Mircea Hava este de părere că informaţiile apărute pe internet despre ultima variantă a regionalizării României sunt o făcătură. Acesta a declarat pentru Ziarul Unirea că nu avem nicio hartă, doar discuţii pe această temă, cu un caracter mult mai profund: „care este statutul regiunii, care vor fi atribuţiile regiunii, ce se întâmplă cu serviciile organizate la nivel judeţean – unde se duc ele la primării sau la nivelul regiunii, dar ce soartă vor avea proiectele de dezvoltare gândite tot la nivel judeţean… Sunt multe lucruri care trebuie lămurite (…) Eu nu cred că regionalizarea se va face, cel puţin nu într-un orizont de timp apropiat”.
Acesta a mai spus că o soluţie prezentată recent este regiunea formată din Alba Iulia, Deva şi Sibiu, cu sediul la Alba Iulia. Deva nu are şanse să fie capitală de regiune. În schimb, în ultimii ani Alba Iulia s-a dezvoltat foarte bine şi luând în calcul şi poziţia geografică este principala candidată pentru capitală, a menţionat Hava.

Călin Potor, deputat PNL de Alba: „Sunt idei pur electorale. Propun un referendum”
Deputatul liberal Călin Potor susţine că nu este eficientă o astfel de regionalizare; „Nu consider că este o variantă viabilă. Ţin minte de pe vremea când eram copil, cum era cu raioanele. Când se construia ceva în zona Deva, la Alba era doar jumătate: 5 blocuri acolo şi doar o jumătate de bloc la noi. Aşa a fost atunci şi, din păcate, aşa va fi şi acum, dacă s-ar alege această formulă. La banii regionali nu vom mai avea acces ca până acum. În cazul Alba Iuliei poate mai puţin, dar este vorba despre localităţile care primesc bani de la Consiliul Judeţean. Sunt idei pur electorale, nu au nimic în legătură cu dezvoltarea economică şi absorbţia de fonduri. Nu e vorba că ne-a cerut Uniunea Europeană aşa ceva, ei au spus că vor doar să fim eficienţi”.
Acesta aduce şi propuneri care, în opinia sa, ar simplifica mai mult activitatea administraţiei: „Pe de altă parte, dacă se făcea reforma administrativă, era mai bine pentru comune, având acces la personal specializat de la consiliile judeţene, s-ar fi redus foarte mult din birocraţie, cu beneficii pentru toată lumea. Ar trebui să se concentreze localităţile mai mici în jurul oraşelor, pe modelul cartierelor şi astfel să fie mai eficientă administraţia. Susţin păstrarea judeţelor şi a regiunilor de dezvoltare actuale, din punct de vedere economic. Ca albaiulian, propun un referendum, să vedem, poate oamenii de aici doresc poate o altă variantă, să zicem, dacă ne referim la regiuni tradiţionale, mai aproape de Viena.”

Teodor Atanasiu, deputat PNL: Vom încerca să prelungim dezbaterea parlamentară
Potrivit deputatului PNL Teodor Atanasiu, USL se va opune prin toate mijloacele acestui proiect, prin prelungirea dezbaterii parlamentare: „Dacă actuala putere va încerca să treacă acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, nu ne rămâne decât ca, anul viitor, după ce preluăm noi puterea, să readucem lucrurile pe făgaşul lor normal şi să revenim asupra acestei legi”. Acesta a reamintit că s-a pronunţat de mai multe ori privind posibilitatea ca Alba să dispară de pe hartă, în situaţia unei regionalizări, cauza acesteia fiind, în opinia sa, „proasta gestionare a judeţului Alba de către liderii locali Hava şi Dumitrel”. Atanasiu a precizat, de asemenea, că varianta de referendum nu va fi sprijinită de PDL, „pentru că ştie sigur că nu va avea suportul populaţiei în acest proiect”.

Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman: „Nu stăm deloc liniştiţi”
Florin Roman este de părere că albaiulienii  „Oamenii nu au habar cum vrea PDL să întoarcă ţara pe dos, li se aruncă tot felul de idei şi li se spune, ca într-o reclamă celebră: <Dormiţi liniştiţi, PDL modifică harta pentru tine>. În viziunea lor (n.r. – PDL), noi ar trebui să stăm cuminţi să vedem cum se ciunteşte judeţul. Nu stăm deloc liniştiţi. (…) Vor să ne pună în faţa faptului împlinit. Aşa cum au făcut şi cu Parcul Custozza, de exemplu, unde ne-am trezit că a fost tăiat peste noapte şi betonat. Au experienţă mare la lipsa de transparenţă”.

Radu Coclici, deputat PSD Alba: „PDL vorbeşte de sfârşitul lumii cu această intenţie mârşavă”

Deputatul PSD de Alba Radu Coclici se declară „stupefiat” de ultima hartă a reorganizării administrative a României, potrivit căreia judeţul Alba ar urma să fie desfiinţat şi încorporat în judeţele vecine Cluj şi Hunedoara.

„Mi se pare că partidul-stat PDL vorbeşte de sfârşitul lumii cu această intenţie mârşavă. Din păcate, nu cred că la vârful partidului mai ţine cineva cont de ceea ce ar vrea sau nu Hava să se întâmple. Reorganizarea e făcută pentru baronii pedelişti, iar Hava vorbeşte tot felul de inepţii când spune că el va apăra Alba Iulia. Probabil că o va apăra după ce va dispărea din calitate de capitală a judeţului Alba, cu judeţ cu tot”, a precizat deputatul Coclici.

În contextul acestui subiect, pe Facebook a fost creată o nouă pagină, cu titlul „Judeţul Alba trebuie să rămână pe harta României”, unde albaiulienii îşi pot exprima opiniile în legătură cu această variantă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. toby

  vineri, 14.10.2011 at 05:39

  sa va vad in raionul alba iulia otrepelor….

 2. mirciu57

  vineri, 14.10.2011 at 20:38

  toti politicienii se agita:ca nu vreau,ca nu pot,de parca n-ar sti ca totul vine de la cotoceni imi faceti sila!!!!toti indiferent de la ce partid faceti parte si gunoiul ala de marinar ar trebui sa se duca la buda sa-si traga doua palme!!!

 3. atti

  sâmbătă, 15.10.2011 at 09:40

  CE VREA BASESCU SE VA INTANPLA.OPOZITIA DE MULT, DE CAND A FOST FURAT LEGEA PENSIILOR DE ANASTASE, SI LEGEA MUNCII TREBUIA SA FACA GREVA IN FATA PARLAMENTULUI.DAR BANI NU AU MIROS CI VALOARE.

 4. juji

  duminică, 16.10.2011 at 11:05

  MAI PUTINI BIROCRATI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania

Publicat

27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.

Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția  împăratului.

Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.

În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).

Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.

În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.

În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.

Profitând de o retragere temporară a trupelor imperiale, care au fost trimise la asediul Budei, Apafi și dieta au amânat ratificarea acordului, mai mult au decis să îi trimită Porții tributul obișnuit și să păstreze relațiile cu otomanii.

Iritată de acțiunile transilvănenilor, Curtea de la Viena a trimis o nouă armată, sub conducerea lui Carol de Lorena, care a impus un nou acord, semnat la Blaj, în toamna anului 1687.

Acest acord a reprezentat ocuparea de facto a Transilvaniei, habsburgii instalând garnizoane militare în toate cetățile importante, iar transilvănenii erau obligați să furnizeze alimente pentru întreținerea acestora.

Momentul, reprezentat de o gravură

Scena predării cheilor cetăților Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687, a fost imortalizat într-o gravura.

Lucrarea a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg.

Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c. Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei.

În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg.

Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene.

Surse: Historia.ro, mnuai.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

În ce condiţii se poate modifica un contract de telefonie, internet sau televiziune. Precizări făcute de ANCOM

Publicat

ANCOM readuce în atenţia celor interesaţi faptul că modificarea contractului pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune se poate face atât la cererea utilizatorului, cât şi la iniţiativa operatorului.

Potrivit ANCOM, utilizatorul poate solicita schimbarea planului tarifar sau a altor clauze conform prevederilor exprese din contract prin negocierea directă cu furnizorul.

Dacă operatorul intenționează să modifice unilateral clauze din contract (servicii oferite, tarife, mod de tarifare etc.), el are obligaţia să își informeze abonații despre modificări prin intermediul unei notificări, cu cel puţin 30 de zile înainte de producerea acestora.

În acest interval, dacă nu sunt de acord cu modificările, abonații pot renunţa la contract fără a plăti despăgubiri.

Transmiterea notificărilor de către furnizori

Notificarea privind intenția de a modifica unilateral contractul trebuie să fie transmisă de operator printr-unul din următoarele mijloace:

 • e-mail
 • SMS
 • contul de client al utilizatorului de pe site-ul operatorului, caz în care va fi însoțită de un SMS și/sau e-mail de avertizare cu privire la transmiterea notificării
 • fax
 • scrisoare

Mijlocul ales de furnizor pentru transmiterea notificării trebuie să asigure transmiterea integrală a textului acesteia, fără a face trimitere la alte surse de informare.

Ce, cum şi unde reclami

Dacă un furnizor a modificat contractul fără să notifice sau nu a informat utilizatorul despre posibilitatea de a denunţa contractul fără penalităţi, ANCOM poate lua măsuri.

Sesizările pot fi trimise prin mijloacele menționate în secţiunea Sesizează ANCOM.

sursa: ancom.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Record de vaccinări anti-COVID, în România, în ultimele 24 de ore. Câte persoane s-au vaccinat cu prima doză

Publicat

Peste 150.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Dintre acestea,110.033 au fost imunizate cu prima doză, potrivit românia24.ro

150.639 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 6.621.326 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 6.041.920 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 759.661 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, marți, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 12.129.295.

Au fost utilizate 9.184.514 de doze Pfizer BioNTech, 799.298 de doze Moderna, 851.868 de doze AstraZeneca și 1.293.615 de doze Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore au fost 78 de reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 18.211 de reacții comune și minore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate