Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mirați și derutați: Reacţiile politicienilor locali la varianta regionalizării prin care județul Alba dispare de pe harta României

Publicat

Desfiinţarea judeţelor şi ruperea acestora în bucăţi nu este o soluţie pentru regionalizarea României. Politicienii din Alba nu acceptă cea mai recentă variantă de regionalizare a ţării,  în care se prevăd între 12 şi 14 regiuni, cu desfiinţarea judeţului Alba prin ruperea în două părţi şi trecerea lui la regiunile Hunedoara şi Cluj. Varianta a fost catalogată de parlamentarii din Alba drept una lipsită de adevăr, neviabilă şi care nu poate fi realizată.

Clement Negruţ, deputat PDL de Alba: “În niciun caz judeţul Alba nu se va desfiinţa”
Deputatul PDL Clement Negruţ nu a văzut ultima variantă privind regionalizarea României şi crede cu tărie că judeţul Alba nu va fi desfiinţat: “Nu se va întâmpla aşa ceva. În niciun caz judeţul Alba nu se va desfiinţa. Nici nu mă mai interesează să comentez acest subiect până când nu am în faţă lucruri concrete de discutat şi nu ce se discută pe la cârciumă, de unii şi de alţii”.

Nicolae Dobra, senator PDL de Alba: “Sunt de acord cu unirea judeţelor, nu cu ruperea lor”
În acelaşi context, senatorul PDL Nicolae Dobra consideră că este o prostie să fie rupte judeţele pentru stabilirea regiunilor. Acesta a spus că această variantă nu va avea votul lui în Senat, camera decizională şi că mai sunt şi alţi colegi senatori care sunt în asentimentul său.
“Lucrurile trebuie discutate, nu trebuie făcute la repezeală pe genunchi, pentru că este o decizie care ne va afecta mulţi ani de acum încolo. Sunt de acord cu unirea judeţelor, nu cu ruperea lor. De asemenea, trebuie organizate dezbateri, iar populaţia trebuie să fie întrebată cu ce judeţ doreşte să se unească”, a precizat Nicolae Dobra.

Mircea Hava, preşedinte PDL Alba, vede în continuare capitala regională la Alba Iulia
Preşedintele PDL Mircea Hava este de părere că informaţiile apărute pe internet despre ultima variantă a regionalizării României sunt o făcătură. Acesta a declarat pentru Ziarul Unirea că nu avem nicio hartă, doar discuţii pe această temă, cu un caracter mult mai profund: „care este statutul regiunii, care vor fi atribuţiile regiunii, ce se întâmplă cu serviciile organizate la nivel judeţean – unde se duc ele la primării sau la nivelul regiunii, dar ce soartă vor avea proiectele de dezvoltare gândite tot la nivel judeţean… Sunt multe lucruri care trebuie lămurite (…) Eu nu cred că regionalizarea se va face, cel puţin nu într-un orizont de timp apropiat”.
Acesta a mai spus că o soluţie prezentată recent este regiunea formată din Alba Iulia, Deva şi Sibiu, cu sediul la Alba Iulia. Deva nu are şanse să fie capitală de regiune. În schimb, în ultimii ani Alba Iulia s-a dezvoltat foarte bine şi luând în calcul şi poziţia geografică este principala candidată pentru capitală, a menţionat Hava.

Călin Potor, deputat PNL de Alba: „Sunt idei pur electorale. Propun un referendum”
Deputatul liberal Călin Potor susţine că nu este eficientă o astfel de regionalizare; „Nu consider că este o variantă viabilă. Ţin minte de pe vremea când eram copil, cum era cu raioanele. Când se construia ceva în zona Deva, la Alba era doar jumătate: 5 blocuri acolo şi doar o jumătate de bloc la noi. Aşa a fost atunci şi, din păcate, aşa va fi şi acum, dacă s-ar alege această formulă. La banii regionali nu vom mai avea acces ca până acum. În cazul Alba Iuliei poate mai puţin, dar este vorba despre localităţile care primesc bani de la Consiliul Judeţean. Sunt idei pur electorale, nu au nimic în legătură cu dezvoltarea economică şi absorbţia de fonduri. Nu e vorba că ne-a cerut Uniunea Europeană aşa ceva, ei au spus că vor doar să fim eficienţi”.
Acesta aduce şi propuneri care, în opinia sa, ar simplifica mai mult activitatea administraţiei: „Pe de altă parte, dacă se făcea reforma administrativă, era mai bine pentru comune, având acces la personal specializat de la consiliile judeţene, s-ar fi redus foarte mult din birocraţie, cu beneficii pentru toată lumea. Ar trebui să se concentreze localităţile mai mici în jurul oraşelor, pe modelul cartierelor şi astfel să fie mai eficientă administraţia. Susţin păstrarea judeţelor şi a regiunilor de dezvoltare actuale, din punct de vedere economic. Ca albaiulian, propun un referendum, să vedem, poate oamenii de aici doresc poate o altă variantă, să zicem, dacă ne referim la regiuni tradiţionale, mai aproape de Viena.”

Teodor Atanasiu, deputat PNL: Vom încerca să prelungim dezbaterea parlamentară
Potrivit deputatului PNL Teodor Atanasiu, USL se va opune prin toate mijloacele acestui proiect, prin prelungirea dezbaterii parlamentare: „Dacă actuala putere va încerca să treacă acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, nu ne rămâne decât ca, anul viitor, după ce preluăm noi puterea, să readucem lucrurile pe făgaşul lor normal şi să revenim asupra acestei legi”. Acesta a reamintit că s-a pronunţat de mai multe ori privind posibilitatea ca Alba să dispară de pe hartă, în situaţia unei regionalizări, cauza acesteia fiind, în opinia sa, „proasta gestionare a judeţului Alba de către liderii locali Hava şi Dumitrel”. Atanasiu a precizat, de asemenea, că varianta de referendum nu va fi sprijinită de PDL, „pentru că ştie sigur că nu va avea suportul populaţiei în acest proiect”.

Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman: „Nu stăm deloc liniştiţi”
Florin Roman este de părere că albaiulienii  „Oamenii nu au habar cum vrea PDL să întoarcă ţara pe dos, li se aruncă tot felul de idei şi li se spune, ca într-o reclamă celebră: <Dormiţi liniştiţi, PDL modifică harta pentru tine>. În viziunea lor (n.r. – PDL), noi ar trebui să stăm cuminţi să vedem cum se ciunteşte judeţul. Nu stăm deloc liniştiţi. (…) Vor să ne pună în faţa faptului împlinit. Aşa cum au făcut şi cu Parcul Custozza, de exemplu, unde ne-am trezit că a fost tăiat peste noapte şi betonat. Au experienţă mare la lipsa de transparenţă”.

Radu Coclici, deputat PSD Alba: „PDL vorbeşte de sfârşitul lumii cu această intenţie mârşavă”

Deputatul PSD de Alba Radu Coclici se declară „stupefiat” de ultima hartă a reorganizării administrative a României, potrivit căreia judeţul Alba ar urma să fie desfiinţat şi încorporat în judeţele vecine Cluj şi Hunedoara.

„Mi se pare că partidul-stat PDL vorbeşte de sfârşitul lumii cu această intenţie mârşavă. Din păcate, nu cred că la vârful partidului mai ţine cineva cont de ceea ce ar vrea sau nu Hava să se întâmple. Reorganizarea e făcută pentru baronii pedelişti, iar Hava vorbeşte tot felul de inepţii când spune că el va apăra Alba Iulia. Probabil că o va apăra după ce va dispărea din calitate de capitală a judeţului Alba, cu judeţ cu tot”, a precizat deputatul Coclici.

În contextul acestui subiect, pe Facebook a fost creată o nouă pagină, cu titlul „Judeţul Alba trebuie să rămână pe harta României”, unde albaiulienii îşi pot exprima opiniile în legătură cu această variantă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. toby

    vineri, 14.10.2011 at 05:39

    sa va vad in raionul alba iulia otrepelor….

  2. mirciu57

    vineri, 14.10.2011 at 20:38

    toti politicienii se agita:ca nu vreau,ca nu pot,de parca n-ar sti ca totul vine de la cotoceni imi faceti sila!!!!toti indiferent de la ce partid faceti parte si gunoiul ala de marinar ar trebui sa se duca la buda sa-si traga doua palme!!!

  3. atti

    sâmbătă, 15.10.2011 at 09:40

    CE VREA BASESCU SE VA INTANPLA.OPOZITIA DE MULT, DE CAND A FOST FURAT LEGEA PENSIILOR DE ANASTASE, SI LEGEA MUNCII TREBUIA SA FACA GREVA IN FATA PARLAMENTULUI.DAR BANI NU AU MIROS CI VALOARE.

  4. juji

    duminică, 16.10.2011 at 11:05

    MAI PUTINI BIROCRATI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax