Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mircea Hava despre „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020”: „Am creat scena, acum trebuie să aducem actorii”. Roman reacţionează

Publicat

„Capitala europeană o vrem ca ţintă!”, aceasta este afirmaţia primarului Mircea Hava, prezent marţi în conferinţa de presă de la Centrul „Europe Direct” din Alba Iulia, alături de şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu.

Primarul Mircea Hava a declarat că, printre numeroasele planuri de dezvoltare a oraşului Alba Iulia, cu fonduri europene, discutate cu Nicolae Idu, se află şi proiectul „Alba Iulia Capitală Culturală Europeană pentru 2020”.

Întrebat dacă este deschis la eventuale colaborări cu Opoziţia în scopul implementării acestui proiect, primarul a declarat: „sunt dispus să colaborez şi cu dracu, în momentul în care avem aceeaşi ţintă, în termenii unei relaţii între gentlemani”.

Proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020” se află momentan în stadiul de măsurători tehnice. Primarul a explicat că urmează să primească chiar mâine (miercuri) o delegaţie de specialişti în acest domeniu. Hava susţine că o sarcină indispensabilă a iniţiatorilor acestui proiect este stabilirea parcursului cultural al oraşului: „Am creat scena, acum trebuie să aducem actorii”, explicând ulterior că se referă la structura logistică existentă, spaţiile Cetăţii.

Mircea Hava: „Va fi un teatru la Alba Iulia, dar un teatru de proiecte, în funcţie de feedback-ul dat de public”

Întrebat despre construcţia unui teatru în Alba Iulia, primarul a răspuns afirmativ: „Va fi un teatru la Alba Iulia, dar un teatru de proiecte”, în funcţie de feedback-ul dat de public. „Este datoria noastră să trezim gustul publicului şi vom lucra mai mult de evenimente de proiect, este un lucru care se face în Europa”. Primarul a mai adăugat că o instituţie implică un cost constant, indiferent de succes, iar atunci accentul cade pe producţie. „S-au făcut deja exprimente pe publicul albaiulian şi acestea s-au dovedit a fi fericite. Asta dorim pentru moment, iar, dacă adună spectatori, fenomenul teatral se transformă automat într-o chestiune de sine stătătoare”.

Deocamdată, primarul încurajează producţia culturală autohtonă: „nu vom deveni niciodată Capitală Culturală Europeană dacă nu avem producţiile proprii, nu ne putem baza numai pe import”. O şansă din oficiu cu care oraşul porneşte înspre acest proiect este logistica deja existentă, spaţiile din Cetate.

Reacţie Florin Roman: „Vremea vorbelor a trecut, îl aşteptăm pe Mircea Hava alături de noi, la fapte”

În replică la declaraţiile primarului referitor la proiectul „Alba Iulia Capitală Culturală Europeană în 2020”, unul dintre iniţiatorii acestuia, Florin Roman a precizat într-un comunicat primit la redacţie: „Îl aşteptăm cât mai curând pe dl primar Hava în Asociaţia Alba Iulia 2020 unde să devină şi el membru fondator, să îşi plătească cotizaţia şi să semnăm împreună actele. Îl aşteptăm cu interes şi la următoarea întâlnire a Comitetului care funcţionează deja de două luni de zile. Pentru că e preşedinte al PDL, e aşteptat să semneze şi acordul politic însuşit de toţi ceilalţi preşedinţi de partide din Alba Iulia, ca să nu ajungem să transformăm acest obiectiv frumos într-o scenă de lupte meschine. Vremea vorbelor a trecut, îl aşteptăm pe dl Hava alături de noi la fapte. Chiar dacă vine cu oarece întâriziere, acest semnal de apropiere al dlui Hava e de salutat. Sperăm că ideile sale să se completeze fericit cu planul şi obiectivele deja stabilite. În Comitetul de Iniţiativă sunt oameni care iubesc cu adevărat oraşul. Împreună cu aceştia proiectul poate fi cu adevărat un succes. E important să nu facem fiecare <capitala lui europeană>, ci să cooperăm; şi aşa suntem un oraş mai mic, cu resurse limitate. Sperăm că domnul Hava nu are de gând să îşi asume munca a peste 60 de lideri respectabili ai comunităţii albaiuliene şi va veni la aceeaşi masă cu noi.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Sorin

    marți, 22.11.2011 at 17:33

    am fi putut sa avem teatru gata daca primarul si arhitectii lui destepti dadeau aprobare CJ ului.acum 3-4 ani cand nu era criza cj a avut un proiect pentru un teatru in centrul orasului vis-avis de banca romexterra. din cate stiu eu aveau si proiectul si banii. Intelectualii primariei au ras de aceasta idee si au refuzat sa dea autorizatia de constructie. acum e cam tarziu sa-l faca ……….

    • .

      marți, 22.11.2011 at 18:38

      E vorba de anul 2020. Mai e timp.

  2. JustMe

    marți, 22.11.2011 at 21:04

    Noi nu avem nici macar un amarat de cinema, si visam la teatre si capitale culturale …

  3. has

    marți, 22.11.2011 at 21:16

    ok!

  4. Pingback: O veste buna cu gust amar - mariusfilimon.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax