Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava nu apare pe LISTA vehiculată de PSD și PNL pentru europarlamentare. Care sunt cei mai influenți români de la Bruxelles

Publicat

Alianța de guvernare PSD – PNL discută în prezent variantele de candidați pe lista comună a celor două partide pentru alegerile europarlamentare din luna iunie.

Dintre numele vehiculate lipsește cel al lui Mircea Hava, actual europarlamentar PNL și fost primar al municipiului Alba Iulia.

Absența lui Hava de pe lista europarlamentarilor eligibili complică calculele liberalilor pentru recucerirea funcției de primar la Alba Iulia, pe care PNL a pierdut-o în urmă cu patru ani în favoarea USR.

Candidatura lui Hava la Primăria Alba Iulia ar provoca un deranj mare în PNL Alba

Hava a anunțat de multe ori în cercurile apropiate că în cazul în care partidul nu îl va pune pe lista europarlamentarilor eligibili se va întoarce la Alba Iulia și va candida chiar și ca independent împotriva liberalilor.

O asemenea decizie a fostului primar ar reduce simțitor șansele actualului primar de a mai obține un mandat, chiar dacă acum acesta candidează sub sigla PNL.

Și mai rău pentru liberali ar fi ca Hava să se înscrie la PSD și să candideze la primăria Alba Iulia sub sigla acestui partid. O astfel de manevră ar redeschide și cursa pentru consiliul local, iar Hava va avea pe lângă liberalii care i-au rămas fideli și un număr mai mare de consilieri PSD.

Hava se apropie de 70 de ani, iar în analizele care vizează activitatea la Parlamentul European nu figurează printre cei mai influenți și activi europarlamentari români.

Cei mai influenți europarlamentari români de la Bruxelles

În prezent, România are zece reprezentanți în topul celor mai influenți o sută de europarlamentari, conform unui studiu realizat de eumatrix.eu. Cea mai înaltă poziție în acest clasament îi revine lui Dragoș Tudorache (ex-USR), fost ministru de Interne. De la PSD cel mai influent a fost Victor Negrescu, iar de la PNL Marian Jean Marinescu.

Lista comună PNL-PSD pentru Parlamentul European. Hava lipsește

Lista comună a candidaților PSD – PNL pentru alegerile europarlamentare din acest an ar putea fi deschisă de un independent, care ar putea fi Ramona Chiriac, au dezvăluit surse politice pentru Știrile Pro TV. Pentru aceeași poziție au mai fost avansate și numele Cristinei Bâtlan, fondatorul Musette, canotoarea Elisabeta Lipă, precum și cel al Oanei Gheorghiu, membră fondatoare a Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”.

Pe lista candidaților susținuți de PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024 se numără:

  1. Independent
  2. Mihai Tudose – PSD
  3. Rareș Bogdan – PNL
  4. Claudiu Manda – PSD
  5. Dan Motreanu – PNL
  6. Victor Negrescu – PSD
  7. (o femeie) – PNL
  8. Vasile Dâncu – PSD
  9. Sigfried Mureșan – PNL
  10. Maria Grapini – PUSL (susținut de PSD)
  11. (o femeie) – PNL
  12. Alexandru Rafila – PSD
  13. Daniel Buda – PNL
  14. Simona Bucura – PSD
  15. Dragoș Benea – PSD
  16. Vasile Blaga – PNL
  17. Titus Corlățean – PSD
  18. Gheorghe Cârciu – PSD
  19. Gheorghe Falcă – PNL

Unde e locul României în Parlamentul European

România a depășit, în general, ponderea sa în actualul Parlament European, mai ales când vine vorba de poziții de conducere, precum și de a construi rețele puternice în PE. În schimb, a fost mai slabă când vine vorba de influența reală asupra dosarelor legislative.

Românii au fost mai degrabă influenți în problemele bugetare (cu patru români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică în chestiuni instituționale (deputați de top: Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

Au exercitat influență și asupra agriculturii, energiei (Dan Nica & Marian-Jean Marinescu) și sănătății (Cristian-Silviu Buşoi & Tudor Ciuhodaru), precum și asupra comerțului (Maria Grapini & Iuliu Winkler), transporturilor (Marian-Jean Marinescu) şi migraţia (Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

În schimb, influența românilor este medie în chestiuni precum finanțele, afacerile externe și politica socială, dar unii europarlamentari trec peste greutatea lor, cum ar fi Dragoș Tudorache (afaceri externe) și Dragoș Pîslaru (politica socială).

Care sunt cei mai influenți europarlamentari români

Potrivit eumatrix.eu, cei mai influenți europarlamentari români sunt:

  • Dragoș Tudorache (Renew) – Locul 10
  • Marian Jean Marinescu (PPE) – Locul 31
  • Cristian Bușoi (PPE) – Locul 34
  • Siegfried Mureșan (PPE) – Locul 37
  • Victor Negrescu (S&D) – Locul 53
  • Dragoș Pîslaru (Renew) – Locul 63
  • Dacian Cioloș (Renew) – Locul 67
  • Corina Crețu (S&D) – Locul 80
  • Maria Grapini (S&D) – Locul 90
  • Rovana Plumb (S&D) – Locul 94

PPE este cel mai influent grup atunci când sunt luați în ansamblu, în timp ce membrii Renew tind să aibă rezultate mai bune proporțional, în special datorită activităților lor legislative și a performanței de vot.

Când vine vorba de poziții de conducere, Renew și S&D sunt în pole position, chiar înaintea PPE. Membrii S&D și PPE au încă un avantaj în ceea ce privește rețeaua lor (tot din cauza vechimii mai mari a deputaților lor europeni).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    marți, 27.02.2024 at 12:47

    Ce să mai caute Hava pe listele parlamentare ? Activitate ioc. Făcea nişte conspecte „inteligente” şi le arunca în presă. In rest papa, nani şi mai mult pe acasă. Iar acum la bătrâneţe vrea să mai încurce şi pe alţii, cu declaraţiile lui de revenire. Vrei să devi penibil şi bătaia de joc a oamenilor ? Ne-ai arătat ce poţi de-a lungul timpului, şezi blând.

  2. Cornelia

    marți, 27.02.2024 at 13:19

    s-a terminat lantil de iubire, te ppensioneaza, las ca ajunge mirciulica !

  3. pensionaru

    marți, 27.02.2024 at 15:16

    candideaza mai nene .sa vedem si noi cati te mai voteaza !

  4. Prea mult

    joi, 29.02.2024 at 07:53

    Știam că doar popii nu se pensioneaza !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax