Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava și Nicolaie Moldovan, în replică la atacurile consilierilor locali USL: „Majorarea taxelor este o decizie a Guvernului liberal-socialist”


Publicat

Demersurile USL Alba de revocare a hotărârii de CL prin care au fost majorate taxele și impozitele în Alba Iulia nu au trecut necomentate de primarul Mircea Hava și administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan. Cei doi sunt de părere că acei consilieri ai Puterii care atacă această decizie nu au înțeles că Guvernul Ponta este cel care a dictat aceste majorări, un Guvern pe care acești consilieri îl reprezintă.

Vedeți mai jos punctele de vedere ale lui Mircea Hava și Nicolaie Moldovan:

 Mircea Hava: Deviza consilierilor locali ai PNL Alba: Atacăm, deci existăm!

„Această reinterpretare demnă de compasiune după o butadă înţeleaptă – <cuget, deci exist!> ar putea fi reducerea până aproape la absurd a unei stări de fapt la început de an, aici în Alba Iulia. Decizia guvernului Ponta de a majora taxele şi impozitele locale, adoptată de Consiliul Local Alba Iulia în prima şedinţă din acest an, aflăm că va fi atacată, cel puţin declarativ, tocmai de unul dintre consilieri. Simone Albani, membru PNL şi, deci, responsabil mai mult sau mai puţin direct, de decizia luată de Guvern de indexare a taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei ultimilor trei ani, spune că va ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local din care el însuşi face parte. E drept ca n-a votat-o, însă atitudinea aceasta e deja clasică, nu mai miră şi nu mai impresionează pe nimeni, PNL, deşi la Putere pe plan naţional, alegând să facă la Alba Iulia o opoziţie pur haotică şi deloc constructivă. Într-un derapaj socialisto-populist (de înţeles doar în campanie electorală, nu atunci când spui că eşti responsabil pentru soarta oraşului care te-a ales) care nu s-a regăsit şi probabil nu se va regăsi niciodată în doctrina şi viziunea partidului pe care-l reprezintă, amintind mai degrabă de Mussolini decât de Brătianu, Simone Albani s-a hotărât să facă un exerciţiu de imagine care să-l mai scoată din <dolce far niente>-ul sărbătorilor trecute, în special şi al vieţii mult prea liniştite, în general. Cel mai la îndemână subiect găsit au fost impozitele şi taxele locale. Principiul, la rândul lui, a fost unul simplist: le-am mărit, că aşa s-a ordonat de la centru, atacăm hotărârea pentru că aşa ni se dictează de la nivel local. Oricine altcineva, orice altceva dar nu conştiinţa. Ce nu a înţeles Simone Albani, deşi la şedinţa extraordinară din 7 ianuarie s-a explicat clar, într-o limbă română impecabilă este că municipalitatea din Alba Iulia nu a făcut altceva decât să respecte o decizie a Guvernului liberal-socialist. Dincolo de acest aspect, Alba Iulia este prima răspunzătoare de felul în care îşi administrează viitorul, fără să aştepte mila nimănui, iar decizia de majorare a impozitelor şi taxelor locale, este un instrument care poate ajuta la dezvoltarea oraşului sau măcar la menţinerea lui în trendul ascendent din ultimii ani. De altfel şi premierul Victor Ponta a atras atenţia că indexarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei este singura soluţie pe care comunităţile o au la îndemână pentru a putea face faţă cheltuielilor curente cu întreţinerea unui oraş, dar şi pentru investiţiile cerute de cetăţeni. Guvernul, a spus premierul, nu va mai veni să ajute comunităţile care nu se descurcă cu banii pentru că are alte cheltuieli, dar şi pentru că nu este de acord cu deciziile populiste şi nerealiste ale unora dintre aleşi. Simone Albani se pare că aude doar ce vrea! Sau poate crede că premierul vorbeşte prostii, că doar e pesedist, nu liberal!

Mai mult, el şi colegul său, Gabriel Pleşa nu înţeleg diferenţa dintre indexarea cu rata inflaţiei şi prevederea legislativă care acordă consiliilor locale libertatea de a majora sau reduce nivelul taxelor cu până la 20 de procente. Sunt două lucruri diferite pe care, aşa vedem, cei doi responsabili consilieri locali liberali nu le cunosc! Halal pregătire pentru conducerea destinelor oraşului nostru! Să ne ferească Dumnezeu! Dacă însă cunosc că avem de-a face cu două lucruri diferite, dar le încurcă voit pentru a obţine şi pe mai departe simpatia albaiulienilor, le bat obrazul şi le reamintesc că vremea campaniei electorale a trecut. Acum e vremea să arate că ştiu decide responsabil. Dar ei ne dau doar circ.

Şi aş mai adăuga ceva, şi consilierii locali din Aiud au indexat taxele şi impozitele cu 16,05 la sută. Liberalii de acolo nu strigă deloc. Poate pentru că primarul lor este şi el liberal?”

Nicolae Moldovan: La Primăria Alba Iulia nu ne jucăm cu legalitatea!

Indexarea cu rata inflaţiei a taxelor şi impozitelor locale în municipiul Alba Iulia se pare că nu a fost înţeleasă pe deplin nici în ceea ce priveşte necesitatea, dar mai cu seamă în ceea ce priveşte procedura legală. Executivul local, adică Primăria Alba Iulia a fost acuzată că a procedat nelegal. Vreau să demonstrez logic şi cronologic cum s-au derulat lucrurile pentru ca albaiulienii să nu cadă în capcană şi să poată judeca singuri.

Prin HG nr. 1309/2012, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 27 decembrie 2012 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 898/28.12.2012, care înlocuieşte anexa nr. 1, la Normele Metodologice de Aplicare a prevederilor Titlului IX din Codul Fiscal, sunt stabilite impozitele şi taxele locale, aplicabile începând cu anul 2013.

În art. 1, alin. 2 din HG nr. 1309/2012, se prevede că autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale, completează, modifică şi/sau abrogă dupa caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Ca urmare, introducerea proiectului de hotărâre, privind impozitele şi taxele locale pe anul 2013, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Alba Iulia nu a fost făcută în grabă, ci reprezintă un mod de a intra în legalitate.

Fiecare consiliu local, trebuia să adopte o hotărâre în baza HG nr. 1309/2012 şi numai după adoptarea acesteia se poate trece la eventuale modificări, în sensul reducerii valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale.

De asemenea, hotărârea trebuia adoptată, deoarece la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa a Persoanei, s-a primit de la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Evidenţă a Bazelor de Date, adresa nr. 3721904/03.01.2013, prin care se comunică noile taxe extrajudiciare de timbru, obligatorii de aplicat.

În acest sens, în dimineata zilei de 3 ianuarie 2013, la Direcţia de Venituri s-au emis chitanţe cu taxe extrajudiciare de timbru vechi, iar după primirea adresei mai sus menţionate, s-au emis chitanţe pentru diferenţe, la SPCLEP, nefiind altfel luate în considerare. La fel s-a întâmplat şi la Serviciul Înmatriculări Auto.

Art. 4, alin. 1 din Codul Fiscal prevede că: <prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege promovata, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia”, iar aliniatul 2 al aceluiaşi articol dispune că „orice modificare sau completare la prezentul cod, intră in vigoare cu începere din prima zi a anului următor celei în care a fost adoptată prin lege>.

Majorarea aplicată prin HG 1309/2012, la nivelul Municipiului Alba Iulia, la impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice şi impozitul pe teren pentru persoane fizice şi juridice se ridică la suma de 1.200.000 lei, adică 1.5% din veniturile proprii, respectiv 0.512%, din total venituri, raportat la bugetul anului 2012.

Consider ca prevederile HCL sunt legale şi adoptate cu respectarea dispoziţiilor HG nr. 1309/2012.

Din suma cu care cresc veniturile bugetului local, vedem că ea este departe de suma corecţiilor financiare aplicate unora dintre proiectele cu finanţare europeană derulate de Primăria Alba Iulia. Cât despre acest subiect promit că voi reveni pe larg, lămuritor şi sincer”, a declarat administratorul public al municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. rares

  vineri, 11.01.2013 at 01:24

  ala din stanga e *** si ala din dreapta e **** de doctor in stiinte juridice !!! vai de NOI !!

 2. ion

  sâmbătă, 12.01.2013 at 09:42

  Dle Hava la cultura matale ar trebui sa faci diferenta intre social si socialist.Mai era unul,Boc,ce nu stia asta dar pana la urma s-a lamurit cand nu mai este ceea ce a fost.Aviz.

 3. mircea

  sâmbătă, 12.01.2013 at 13:09

  doi ******** si-au gasit un om destept si slugarnic sa le acopere magariile si nepasarea fata de cetatean!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: INCEDNIU puternic pe autostrada A1, sensul Sebeș-Sibiu: Un autocar cu 44 de persoane a luat foc. Cum s-a întâmplat

Publicat

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc marţi dimineaţa, pe autostrada A1, între Sebeş şi Sibiu, însă călătorii au reuşit să coboare la timp şi nicio persoană nu este rănită, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, potrivit romania24.ro.

Incendiul autocarului a avut loc pe autostrada A1, la kilometrul 276, pe sensul de mers Sebeș Sibiu în jurul orei 5,00.

”La faţa locului s-au mobilizat 3 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, precum şi un echipaj SMURD. Pasagerii s-au autoevacuat înainte de sosirea forţelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Alina Voina.

Potrivit sursei citate, autocarul care venea din Franţa a ars în totalitate, din cauza unui scurtcircuit electric.

„La faţa locului, incendiul se manifesta generalizat la întreg autocarul. A ars autocarul în totalitate, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric. A fost salvată remorca acestuia, care conţinea bagajele pasagerilor. Din informaţiile primite de la faţa locului, autocarul se întorcea din Franţa”, a precizat Alina Voina.

Timp de o oră, traficul pe A1 a fost blocat pe un sens de mers.

sursă: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Angajaţii care lucrează de la distanţă reprezintă aproape două treimi din forţa de muncă. Sondaj

Publicat

Angajaţii care lucrează de la distanţă reprezintă aproape două treimi (60%) din forţa de muncă existentă la nivel global, însă mai puţin de jumătate dintre companii au politici de lucru remote, la nivelul întregii organizaţii, reiese dintr-un sondaj realizat în 12 ţări.

Potrivit analizei Accenture, pandemia COVID-19 evidenţiază o discrepanţă imensă, de 86%, în ceea ce priveşte maturitatea digitală între companiile care se concentrează pe formare, leadership şi sprijin cultural pentru angajaţii lor şi cei care nu fac acest lucru.

Cu toate că aproape două treimi (60%) din forţa de muncă globală lucrează de acasă, unul din trei angajaţi folosesc în continuare propriul dispozitiv pentru a-şi desfăşura activitatea.

Raportul, intitulat „Honing Your Digital Edge”, arată că 25% dintre angajaţi se confruntă periodic cu probleme în ceea ce priveşte tehnologiile de lucru la distanţă.

De asemenea, companiile identificate ca fiind fluente digital au o probabilitate de 5,4 ori mai mare să prognozeze o creştere ridicată a veniturilor în următorii trei ani, sunt considerate un loc de muncă foarte bun de către majoritatea angajaţilor (69%) şi conduc topurile de satisfacţie a clienţilor (68%).

Per ansamblu, companiile care pun accent pe fluenţă digitală au angajaţi mai activi şi conduc la capitolul inovaţie şi servicii pentru clienţi, se menţionează în cercetarea de specialitate.

Sondajul Accenture 2020 privind rezilienţa forţei de muncă globale a fost realizat, în perioada mai – august, pe un eşantion de peste 5.400 de angajaţi din 12 arii geografice: Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Japonia, Singapore, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Cercetarea acoperă nouă sectoare: bănci/pieţe de capital, comunicaţii, mass-media şi tehnologie, asigurări, bunuri de consum şi servicii, high tech, retail, aerospaţial şi apărare, energie, respectiv petrol şi gaze.

Accenture este o companie globală de servicii profesionale cu abilităţi de top în domeniul digital, cloud şi securitate, prezentă în 120 de ţări.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în următoarele 2 săptămâni. Când se mai încălzește, perioadele cu ploi și ninsori. Prognoza meteo până în 7 februarie

Publicat

Vremea se răcește în următoarele zile, iar în weekend temperaturile cresc din nou, până la valori de 6-10 grade Celsius. Vor mai fi perioade cu ninsori, dar și câteva zile cu ploi.

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme în regiuni din țară până în 7 februarie.

TRANSILVANIA

În primele zile ale intervalului temperatura aerului va fi în scădere, astfel media maximelor va tinde spre valori de -1…0 grade (în 27 și 28 ianuarie), iar cea a minimelor spre -8…-6 grade.

Ulterior, spre sfârșitul primei săptămâni vremea se va încălzi treptat, astfel valorile termice diurne vor ajunge în medie la 4-6 grade, iar cele nocturne spre medii de -3…-1 grad.

Ușoare variații ale regimului termic vor fi posibile și pe parcursul celei de-a doua săptămâni, când media maximelor se va încadra în general între 2 și 4 grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul a -5…-4 grade.

Temporar și cu caracter local se vor semnala precipitații slabe, pe tot parcursul intervalului.

LA MUNTE

În primele zile ale intervalului vremea se va răci semnificativ, astfel încât media temperaturilor diurne va tinde spre valori în jurul a -8 grade (în 27 și 28 ianuarie), iar cea a temperaturilor nocturne spre -12…-10 grade (în nopțile din perioada 27-29 ianuarie).

Ulterior, până la sfârșitul primei săptămâni, valorile termice vor crește treptat, astfel media maximelor va ajunge până la 0…2 grade, iar cea a minimelor până spre -5…-4 grade. Apoi, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale specifice perioadei, maxime în medie de -2…-1 grad și minime în jurul valorii de -7 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe, cu caracter local, pe tot parcursul intervalului, iar în jurul datei de 29 ianuarie și în perioada 31 ianuarie – 2 februarie, acestea vor fi pe arii mai extinse și posibil moderate cantitativ.

MARAMUREŞ

Vremea se va răci în primele zile ale intervalului, astfel încât media temperaturilor diurne va tinde spre valori de -1…0 grade (în 27 și 28 ianuarie), iar cea a temperaturilor nocturne spre -6…-5 grade (în nopțile din perioada 27-29 ianuarie).

Ulterior, spre sfârșitul primei săptămâni valorile termice vor crește treptat, astfel media maximelor va ajunge până la 4…6 grade, iar cea a minimelor până spre -2…-1 grad. Ușoare variații ale regimului de temperatură vor fi posibile și pe parcursul celei de-a doua săptămâni, când se estimează o medie a maximelor cuprinsă în general între 2 și 4 grade și cea a minimelor de -4…-3 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe, cu caracter local, pe tot parcursul intervalului, iar în 25 ianuarie și în perioada 29 – 31 ianuarie, acestea vor fi pe arii mai extinse și posibil moderate cantitativ.

BANAT

În primele zile ale intervalului temperatura aerului va fi în scădere, astfel media maximelor va tinde spre valori în jurul a 2 grade, iar cea a minimelor spre -4 grade.

Ulterior, spre sfârșitul primei săptămâni vremea se va încălzi treptat, astfel valorile termice diurne vor ajunge în medie la 8-10 grade, iar cele nocturne spre medii de 2 grade. Ușoare variații ale regimului termic vor fi posibile și pe parcursul celei de-a doua săptămâni, când media maximelor se va încadra în general între 4 și 6 grade, iar cea a minimelor între -2 și 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe, cu caracter local, pe tot parcursul intervalului, iar în jurul datelor de 29 și 31 ianuarie, acestea vor fi pe arii mai extinse și posibil moderate cantitativ.

CRIŞANA

Vremea se va răci în primele zile ale intervalului, astfel încât media temperaturilor diurne va tinde spre valori de 1-2 grade (în 27 și 28 ianuarie), iar cea a temperaturilor nocturne spre -5…-4 grade (în nopțile din perioada 27-29 ianuarie). Ulterior, spre sfârșitul primei săptămâni valorile termice vor crește treptat, astfel media maximelor va ajunge până la 6-8 grade, iar cea a minimelor până în jurul a 0 grade.

Ușoare variații ale regimului de temperatură vor fi posibile și pe parcursul celei de-a doua săptămâni, când se estimează o medie a maximelor cuprinsă în general între 2 și 4 grade și una a minimelor între -4 și -2 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe, cu caracter local, pe tot parcursul intervalului, iar în jurul datelor de 29 și 31 ianuarie, acestea vor fi pe arii mai extinse și posibil moderate cantitativ.

MOLDOVA

În primele zile ale intervalului temperatura aerului va fi în scădere, astfel media maximelor va tinde de la valori de 8 grade (în 25 ianuarie) spre aproximativ 2 grade (perioada 27-29 ianuarie), iar cea a minimelor spre -6…-4 grade (în nopțile de 28 și 29 ianuarie).

Ulterior, la sfârșitul primei săptămâni vremea se va încălzi treptat, astfel valorile termice diurne vor ajunge în medie la 4 grade, iar cele nocturne spre medii de -2…0 grade.

Ușoare variații ale regimului termic vor fi posibile și pe parcursul celei de-a doua săptămâni, când media maximelor se va încadra în general între 1 și 3 grade, iar cea a minimelor se va situa între -5 și -3 grade.

Local și temporar se vor semnala precipitații slabe îndeosebi în perioada 25 – 27 ianuarie și în intervalul 31 ianuarie – 3 februarie, dar pe spații mai mici și cu caracter trecător și în restul intervalului

DOBROGEA

Vremea va fi caldă în prima zi cu maxime medii de 10-11 grade, apoi se va răci, astfel încât temperaturile diurne vor tinde spre o medie în jurul a 2 grade (în 27 și 28 ianuarie), în timp ce media valorilor termice nocturne va coborî -4…-2 grade (în nopțile de 28 și 29 ianuarie).

Ulterior, până în data de 1 februarie, regimul termic va fi în creștere, astfel maximele vor ajunge în medie spre 10 grade, iar minimele spre o medie de 2-4 grade. Apoi, va urma o nouă tendință de scădere treptată a temperaturilor, cele diurne urmând a se situa la medii de 4-5 grade, iar cele nocturne la medii în jurul a 0 grade.

În perioada 25 – 27 ianuarie se vor semnala precipitații pe arii extinse și local moderate și însemnate cantitativ, iar în restul intervalului, doar trecător și pe spații mai mici vor mai fi precipitații slabe.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului temperatura aerului va fi în scădere, astfel media maximelor va tinde de la valori de 8 grade (în 25 ianuarie) spre aproximativ 2 grade (perioada 27-29 ianuarie), iar cea a minimelor spre -6…-4 grade (în nopțile de 28 și 29 ianuarie).

Ulterior, până în data de 1 februarie vremea se va încălzi treptat, astfel valorile termice diurne vor ajunge în medie la 8- 9 grade, iar cele nocturne spre medii de 0-2 grade. Apoi, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale specifice perioadei, maxime în medie de 4-6 grade și minime în jurul valorii de -2 grade.

Precipitații pe arii relativ extinse și posibil moderate cantitativ vor fi în jurul datei de 26 ianuarie, precum și în perioada 31 ianuarie – 3 februarie. În restul intervalului, precipitațiile vor fi slabe, trecătoare și pe spații mai mici.

OLTENIA

Vremea se va răci ușor în primele zile ale intervalului, astfel încât media temperaturilor diurne va tinde spre valori de 2…3 grade (în 27 și 28 ianuarie), iar cea a temperaturilor nocturne spre -5…-4 grade (în nopțile de 28 și 29 ianuarie). Ulterior, până în data de 1 februarie, valorile termice vor crește treptat, astfel media maximelor va ajunge până la 7-8 grade, iar cea a minimelor până spre -2…0 grade.

Apoi, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale specifice perioadei, maxime în medie de 5-6 grade și minime în jurul valorii de -2 grade.

Precipitații pe arii relativ extinse și posibil moderate cantitativ vor fi în noaptea de 25 spre 26 ianuarie, precum și în perioada 31 ianuarie – 3 februarie. În restul intervalului, precipitațiile vor fi slabe, trecătoare și pe spații mai mici.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate