Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mirel Hălălai, INVALIDAT de Judecătoria Aiud pentru un nou mandat de primar al Teiușului, din cauza problemelor cu ANI

Publicat

Câștigătorul alegerilor locale din Teiuș, Mirel Hălălai (PSD), a fost invalidat luni de Judecătoria Aiud și nu își poate prelua deocamdată noul mandat de primar. Acesta poate contesta decizia. 

Hotărârea instanței

”Solutia pe scurt: Dosar nr. 3369/175/2020 DISPUNE: Respinge cererea formulată de Biroul electoral de Circumscrip?ie nr. 10 Teiu?, jud. Alba, având ca obiect validare primar. Dispune invalidarea domnului Hălălai Mirel – Vasile, membru al Partidului Social Democrat, în funcția de primar al Orașului Teiuș.

Prezenta încheiere se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unită?ii administrativ – teritoriale. Cu drept de apel în termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică. Apelul se va depune la Tribunalul Alba.

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței azi, 19.10.2020”.

Mirel Hălălai a obţinut al treilea mandat de primar, la diferenţă de peste 1.000 de voturi de al doilea clasat, candidatul PNL.

În documentul remis de ANI se susţine că primarul din Teiuş, Mirel Hălălai, are interdicţie de a mai ocupa o funcţie publică timp de trei ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020.

Hălălai a fost achitat definitiv în 2018 pentru acuzaţia de conflict de interese, iar în ceea ce priveşte incompatibilitatea instanţa nu s-a pronunţat datorită faptului că s-a constatat lipsa unui act administrativ emis de ANI în acest scop. Totuși, s-a regăsit pe lista ANI.

Motivul pentru care ANI a considerat că Mirel Hălălai este în incompatibilitate timp de 3 ani de la finalizarea mandatului este faptul că nu a contestat hotărârea Curţii de Apel din septembrie 2018.

Potrivit motivării instanţei, chiar ANI a solicitat anularea acţiunii pe motiv că documentul emis a reprezentat doar o sesizare a Parchetului şi nu un act administrativ care să poată fi cenzurat prin instanţa de contecios administrativ.

Săptămâna trecută, alte două instanţe au invalidat mandatele consilierilor locali Dănuţ Bârzan de a Lupşa şi Traian Ursaleş de la Meteş, tot la solicitarea ANI.

Ce spune ANI:

Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative:

„Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax