Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Misiuni dificile ale salvatorilor de la ISU, în zonele din Alba, lovite de inundații. Bilanțul DEZASTRULUI


Publicat

isu pompieri

ISU Alba: în data de 01.06.2019 au căzut precipitații abundente pe teritoriul comunelor Pianu, Săsciori și Săliștea care au generat scurgeri de pe versanți și creșterea rapidă a văilor, producând inundații. Efectele și misiunile executate până în data de 02.06.2019 ora 14.00, sunt prezentate astfel:

Comuna Pianu:
– 18 persoane salvate de către personalul ISU;
– 50 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 120 locuințe inundate;
– 140 locuințe afectate;
– 4 km drumuri comunale colmatate și parțial distruse;

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO aerian: Drumul judeţean între Pianu şi Strungari, rupt de viitură. Cum arată zona devastată de ape

– 10 autoturisme luate de viitură;
– 2 remorci luate de viitura;
– 1,5 km drum județean DJ704A(Pianu – Strungari) acoperit cu aluviuni și decolmatat la ora 12.00;
– rețeaua de electricitate afectată și remediată în 01.06.2019 orele 23.00;
– 190 curți inundate;
– 30 fântâni inundate;
– 1 pod peste DJ704A colmatat;
– 13 podețe colmatate (acces curți);
– 200 ha terenuri agricole inundate;

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: DEZASTRU în comuna Pianu, după inundațiile de sâmbătă seara: ”În 60 de ani nu am văzut așa ceva”

– se intervine cu:

ISU AB – 5 MP, 14 subof, 1 of.
ISU MS – 2 MP, 1 ASAS, 5 subof.
SVSU Alba – 5 MP
APA CTTA – 2 MP, 4 angajați
SVSU Săsciori – 1 MP, 24 voluntari

Comuna Săliștea:

– 60 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 35 gospodării inundate;
– 100 locuințe afectate;
– 7 autoturisme afectate;
– rețeaua de apă potabilă afectată;
– rețeaua de electricitate afectată;
– rețeaua de gaz metan afectată;

– se intervine cu:

ISU AB – 2 subof.
ISU HD – 4 MP, 11 subof.
SVSU Cugir – 1 Mp, 3 voluntari
SVSU Săliștea – 1 Buldoexcavator și 1 MP, 5 voluntari
Crucea Roșie asigura 200 L apă prin intermediul voluntarilor cu auto 4×4

Comuna Săsciori

Localitatea Răchita:

– 6 persoane salvate de către personal ISU;
– 90 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 2 gospodării;
– 30 autoturisme luate de viitură;
– 50 locuințe afectate;
– 1 pensiune turistică inundată;
– 10 stâlpi de electricitate distruși;

CITEȘTE ȘI: FOTO ȘTIREA TA: NOI imagini cu DEZASTRUL din Răchita. Mașini distruse și îngropate în noroi, drumuri rupte în două

– DJ 107A afectat pe 7 tronsoane;
– 1 pod peste valea Răchitei distrus;
– 15 podețe cu acces la curți, colmatate;
– rețeaua de apă potabilă afectată;
– rețeaua de electricitate afectată;
– rețeaua de gaz metan afectată;

– se intervine cu:

2 MP, A500, 1 ASAS – Stația Cîmpeni cu 4 subof
2 MP și APIC – Det. Alba Iulia cu 2 subof
SVSU Sebeș – 1 MP, 4 voluntari
SVSU Șugag – 1 buldoexcavator
SVSU Săsciori – 2 buldoexcavatoare
SGA – 1 buldoexcavator
U.M. 01684 – 1 autocamion 6×6, 20 militari
SGA – 5 tone apă potabilă cu cisterna

Crucea Roșie a sprijinit în data de 01.06.2019 cu:

– 50 de saltele
– 100 de saci de dormit
– 100 de paturi
– 500 lt apa
– 100 lt lapte
– îmbrăcăminte pentru aproximativ 70 de copii

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: DEZASTRU în sudul județului Alba. Drumuri blocate, mașini luate de ape, peste 20 de persoane salvate de ISU

Crucea Roșie sprijină în data de 02.06.2019 cu:

– 400 L apă
– 200 pâini
– 220 pateuri
– 216 conserve de fasole și carne
– peste 200 pachete igienico-sanitare
– peste 300 lenjerii de pat
– peste 100 perechi de cizme
– apă minerală, lapte praf și lapte degresat

Comuna Săsciori
Localitatea Sebeșel:

– 15 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 7 gospodării inundate;
– rețeaua de apă potabilă afectată;
– rețeaua de electricitate afectată;
– rețeaua de gaz metan afectată;

– se intervine cu:

A500, A9000 Det. Alba Iulia cu 4 subof. , 1 of.
A9000 G.I. Sebes cu 2 subof.

În seara zilei de 01.06.2019, pentru gestionarea situației, la fața locului s-a deplasat dl. secretar de stat Raed Arafat, prefectul județului Alba – dl. Danuț Emil Hălălai, președintele CJ Alba – dl. Ioan Dumitrel precum și Insp. Șef al ISU Alba – dl. col Guia Adrian Marius.

De asemenea, la fața locului au fost prezente și autoritățile locale din zonele afectate, transmit reprezentanții ISUȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Veste bună pentru studenți: Subvenția pentru cămine – cantine, majorată cu 10 % de Ministerul Educației

Publicat

mancare cantina

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a decis creșterea subvenției pentru cămine – cantine cu 10 %.

Această măsură vine în sprijinul studenților, în contextul actual al situației epidemiologice, pentru a se putea implementa și asigura măsurile de distanțare fizică în spațiile de cazare existente și în spațiile de servire a mesei.

Sumele atribuite fiecărei universități în anul universitar 2020-2021 pentru subvenționarea cheltuielilor pentru cămine-cantine se alocă proporțional cu numărul de unități de subvenție (studenți echivalenți unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).

Potrivit Ministerului Educației, de această subvenție beneficiază și studenții care încheie, conform legislației în vigoare, contracte de închiriere.

„Menționăm că Guvernul României a decis alocarea din fonduri europene a sumei de 10 milioane de euro pentru universități, în vederea achiziției de dezinfectanți, echipamente sanitare de protecție, inclusiv pentru zona de cămine-cantine”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Educației, într-un comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate