Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Miting în Alba împotriva ACTA. Protestatarii şi-au lipit pe gură benzi de hârtie, în semn de cenzură

Publicat

Albaiulienii şi cugirenii au fost chemaţi din nou în stradă, dar de data aceasta nu împotriva guvernului sau preşedintelui Traian Băsescu, ci împotriva mult discutatei legi ACTA. Evenimentul a fost anunţat pe reţelele de socializare, cu desfăşurare sâmbătă, de la ora 17.00, în faţa Hotelului „Cetate” din Alba Iulia şi a catedralei din Cugir.

Iniţiatorii protestului îşi exprimă solidaritatea cu locuitorii din celelalte ţări din Uniunea Europeană care sunt împotriva legii.

„Sâmbătă, 11 februarie 2012, vă așteptăm în stradă, începând cu ora 17.00, pentru a protesta într-un mod pașnic și creativ împotriva A.C.T.A.. Astfel ne exprimăm solidaritatea față de celelalte țări din Uniunea Europeană participante la manifestație. Vă așteptăm la construcția unui viitor comun bazat pe libertatea de exprimare!”, este un mesaj postat pe Facebook.
Proteste similare au fost anunţate şi în alte oraşe ale ţării: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Olteniţa, Oradea, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slatina, Timişoara, Buzău, Caracal, Hunedoara şi Târgu-Mureș, dar şi în mai multe oraşe europene.
ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) – Tratatul comercial împotriva produselor contrafăcute este o iniţiativă legislativă al cărei scop este de a crea standarde unanim acceptate la nivel internaţional pentru protejarea proprietăţii intelectuale. A fost semnat prima dată pe 1 octombrie 2011 de Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi SUA. Providerii de internet vor trebui să urmărească şi să raporteze toată activitatea pe internet a utilizatorilor: evidenţa site-urilor viziate, sharing etc. pentru a identifica posibile acte de piraterie. Atunci, fie utilizatorul pierde accesul la internet, fie ajunge în instanţă – amenzi usturătoare şi chiar 5 ani de închisoare. Proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea să obţină informaţii private despre utilizatorii de internet, fără să aibă nevoie de mandate ale judecătorilor.

Actul a fost semnat de România în ianuarie 2012. Sunt acum 31 de ţări semnatare. Ratificarea tratatului revine Parlamentului european, în urma unor dezbateri din iunie 2012.

UPDATE, Ora 17.02: În faţa Hotelului „Cetate” din Alba Iulia s-au strâns 10 oameni. Nu se scandează încă nimic, iar cei prezenţi nu au adus cu ei pancarte.

UPDATE, Ora 17.14: Şi la Cugir oamenii au ieşit în stradă. La această oră, 15 persoane protestează în faţa catedralei. La Alba Iulia, aproximativ 20 de persoane au sosit în faţa Hotelului „Cetate”. Oamenii au aşezat pe borduri 2 măşti de hârtie. Zona este împânzită de jurnalişti şi jandarmi.

UPDATE, Ora 17.26: La Alba Iulia s-au strâns aproximativ 40 de persoane. O parte dintre protestatari poartă lipite pe gură benzi de hârtie, semnificând cenzura şi împart celor participă la miting materiale informative inscripţionate cu sloganul STOP ACTA.

UPDATE, Ora 18.02: Grupul protestatarilor de la Alba Iulia nu s-a mai înmulţit. Oamenii susţin că mitingul din această seară nu este un protest, ci o formă de adunare civică civilizată. Nu se scandează nimic.

UPDATE, Ora 18.20: La Alba Iulia, protestul s-a terminat. Spre sfârşit au mai rămas 12 protestatari.

UPDATE, Ora 18.30: Şi la Cugir, protestul s-a terminat. Au participat aproximativ 25 de oameni, care au purtat pancarte cu mesaje împotriva ACTA.

Flavia NICOLAE

Foto protest Cugir: Sorin GIURCA

Foto protest Alba Iulia: Vali CIONTEA


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. atti

    luni, 13.02.2012 at 09:39

    CINSTE LOR.SPER CA STIU CA SUNT MAI MULTI, DAR DIN CAUZA VARTEI, BOLILOR , NU POT PARTICIPA ACTIV.SPER CA CENZURA, DICTATUA SA NU CASIGE IN EUROPA, DE SI PREVIZIUNILE SUNT SUNBRE.AM SCHINBAT UN SISTEM, CU ALTUL??????AR FI TRAGIC.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax