Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mititeii românești au primit ”pașaport de UE”: Începând din 25 iunie vor putea fi comercializați în orice stat din Europa

Publicat

 După mai bine de un an de zile în care aceştia au fost interzişi la export, din cauza unui aditiv care nu a fost acceptat în regulamentele europene, mititeii româneşti au primit, începând de astăzi, un aşa-numit „paşaport european”.  În jur de cinci mii de tone urmează să ajungă la comunităţile de români din Spania, Italia şi nu numai.

Mititeii româneşti vor putea fi consumaţi, începând din 25 iunie, în orice stat membru al Uniunii Europene. Acest lucru vine după mai bine de un an de restricţii în care specialitatea românească nu a putut fi exportată în spaţiul comunitar. Motivul îl reprezintă un aditiv alimentar, esenţial pentru prepararea amestecului, dar care nu şi-a găsit locul într-o anexă a unui regulament european: bicarbonatul de sodiu.

În iunie 2013, Comisia Europeană a adoptat un regulament care stabilea o listă de aditivi alimentari acceptaţi pentru consum. Unul dintre ingredientele-cheie ale mititeilor autohtoni, bicarbonatul de sodiu,  folosit pentru afânarea tocăturii de mici, nu a figurat pe această listă.

Producătorii şi autorităţile din România au reacţionat printr-un amplu efort de lobby, având în vedere popularitatea produsului atât la nivel local, dar şi în rândul comunităţilor de români stabilite peste hotare. Anual, la noi în ţară se vând între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, potrivit datelor Federaţiei Pro Agro. „Piaţa mititeilor” este estimată la circa 50 de milioane de euro.

sursa: Gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax