Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Miza și dedesubturile unei fuziuni PNL-PMP-ALDE: peste 3.000 de aleşi locali şi 73.000 de euro lunar de la stat

Publicat

PNL negociază intens o fuziune cu ALDE, dar şi cu PMP, cu scopul de a construi un pol al dreptei în perspectiva alegerilor parlamentare din 2024, care să asigure partidului un scor de cel puţin 20%.

Liberalii se grăbesc constrânşi de liderul PSD Marcel Ciolacu, care încearcă să atragă ALDE şi PMP de partea sa, susţin surse politice pentru News.ro.

În cifre, fuziunea cu PMP şi ALDE le-ar aduce liberalilor 65 de primari şi peste 3.000 de consilieri locali şi judeţeni. Plus 73.000 de euro lunar, subvenţia pe care o primeşte PMP de la stat. ALDE nu încasează niciun ban.

Sondajele comandate de PNL situează PMP la 4% şi ALDE la 2%, în timp ce liberalii oscilează între 17% şi 20%.

”O fuziune cu PMP şi ALDE ne-ar consolida poziţia la 20%. Cu o guvernare bună, putem spera la mai mult, dar acest prag e psihologic pentru partid în perspectiva anului 2024.

Pro și contra în PMP

PMP încă are structuri foarte bune în teritoriu, plus 50 de primari, însă negocierile merg foarte greu, pentru că sunt mai multe tabere în partid”, susţine, pentru News.ro, unul dintre negociatorii PNL.

Grupul controlat de preşedintele Cristian Diaconescu ar vrea ca PMP să rămână pe picioarele sale cel puţin până în 2023, când ar putea negocia mai convenabil o fuziune cu PNL.

  • ”Indiferent cu cine dialogăm, eu sunt dispus să dialoghez, evident, este natural, este normal până la urmă, discutăm de problemele pe care dreapta românească și aici societatea românească este prima care ne îndeamnă să avem un dialog din acest punct de vedere, dar, cum se spune în diplomație, pentru un tango e nevoie de doi” a declarat Cristian Diaconescu la Alba Iulia, pentru Alba24.

O altă tabără ar vrea ca partidul să fuzioneze cât mai repede cu liberalii, sperând să obţină funcţii în teritoriu. De asemenea, sunt şi voci în PMP care vor o apropiere faţă de PSD, calculând, strategic, că social-democraţii au cele mai mari şanse să guverneze şi din 2024 încolo, susţin surse din conducerea formaţiunii.

Și PSD curtează PMP

De altfel, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a discutat în mai multe rânduri cu liderul PMP Cristian Diaconescu despre o colaborare între cele două partide.

Cristian Diaconescu şi-a început cariera politică în PSD, din postura de ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase, fiind unul dintre politicienii care au contribuit direct la aderarea României la UE.

De cealaltă parte, liberalii vor o fuziune rapidă cu PMP, dar oferă puţin: o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional pentru Cristian Diaconescu şi câteva deconcentrate.

În PNL, funcţia de vicepreşedinte nu are forţă politică, liberalii numărând, pe lângă cei patru prim-vicepreşedinţi, nu mai puţin de 25 vicepreşedinţi (8 pe regiuni şi 17 pe domenii).

De altfel, PMP a reacţionat dur la oferta PNL de fuziune. ”Partidul Mişcarea Populară, prin deciziile structurilor colective statutare, a decis conturarea unei colaborări cu PNL pe proiecte concrete, dar PNL nu doreşte altceva decât desfiinţarea PMP pentru a-şi face loc în mod fraudulos pe dreapta eşicherului politic de la Bucureşti”, arată o postare de marţi pe pagina de Facebook a partidului.

PMP, mai mulți primari decât USR

PMP numără 50 de primari (mai mulţi decât USR), plus 2.204 consilieri locali şi judeţeni în toată ţara, având organizaţii puternice în Bucureşti, Maramureş, Prahova sau Suceava. În cazul unei fuziuni, PNL ar ajunge la 1.282 de primari, cu doar 80 de edili în spatele PSD.

În condiţiile în care guvernarea a erodat masiv PNL, implicarea aleşilor locali în alegerile parlamentare pentru mobilizarea electoratului devine esenţială pentru liberali. Până în 2024, primarii nu pot migra oficial de la un partid la altul pentru că şi-ar pierde mandatul, singura soluţie fiind fuziunea.

O înfrăţire cu PNL i-ar aduce automat la guvernare, deci ar avea acces mult mai uşor la resursele de la Ministerul Dezvoltării, spre exemplu.

PMP ar ajunge la guvernare

Din punct de vedere financiar, PMP, pe baza rezultatelor obţinute la alegerile locale, a primit de la AEP în luna ianuarie suma de 368.210 de lei, aproximativ 73.000 de euro.

De partea cealaltă, ALDE numără doar 15 primari şi 876 de consilieri locali şi judeţeni, partidul fiind într-un stadiu avansat de descompunere, mai ales că nu încasează niciun ban de la bugetul de stat. Totuşi, negocierile cu PNL merg greu, fiind sabotate tot de Marcel Ciolacu.

”Liderul PSD încearcă să tragă ALDE şi ProRomânia de partea sa. Nu întâmplător a avut discuţii săptămâna trecută cu Ponta şi Tăriceanu. În cazul ALDE, chiar dacă Tăriceanu nu mai e preşedinte, el încă influenţează deciziile partidului. Deci ne batem de la distanţă cu PSD”, susţin surse liberale.

În total, o fuziune cu PMP şi ALDE le-ar aduce liberalilor o zestre de 65 de primari şi 3.080 de consilieri locali şi judeţeni. Din punct de vedere politic, prin fuziune, PMP şi-ar regăsi colegii din vechiul PDL, topit între timp în noul PNL, iar ALDE s-ar întoarce în trunchiul din care s-a desprins în 2014 – PNL.

Sursă: News.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    joi, 13.01.2022 at 11:49

    Oceni haraso, tavarasci ! ” Miza si de[suurile, izmene&chiloti]supt-{mielul bland suge de trei
    oi }urile unei fuziuni PNL [{ Aripa Matu Citu }] – PMP – eurosparlamentarul Traian Basila, si ALDE-Alti Hotii, Plagiatorului Victor Ponta = niscai 73 de euroi/luna si vreo peste 3.000 de ” alesi locali, MAREA lor MAJORITATE consilieri locali, in comune gen ” Azvarlita din Vale „, si primarei maruntei, de comune sau orasele, NU Ca Municipiiile Timisioara, Arad, Cluj si, Cu voia dumneavoastra, Alba Iulia, cu primarul USR, Plesa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Gelu Stoian

    joi, 13.01.2022 at 11:52

    P.S. : Lui Traian Bashila ii ” face curte „, cu Buchete a cate TREI trandafiri ROSII in mana, si Marcel Ciordacu’ Lesinatu’, ala cu Deviatie de SEPT, nazal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. pilu

    joi, 13.01.2022 at 16:32

    Când va apărea PMP-ul în PNL s-a refăcut tot PDL-ul, şi adevăraţii PNL-isti vor rămâne la periferia partidului. Aşa că, succes în negocieri !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax