Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Moarte suspectă la spitalul din Galda de Jos: Sora unui pacient decedat în condiții incerte contestă ancheta procurorilor

Publicat

Sora unui pacient decedat în condiții suspecte la Spitalul de Neuropsihiatrie Galda de Jos a contestat în instanță ancheta procurorilor care se ocupă de caz. Acesta contestă durata mare de timp scursă de la decesul fratelui și până acum, perioadă de timp, în care procurorii nu au soluționat dosarul deschis pentru ucidere din culpă. 

Decesul pacientului s-a petrecut în luna iulie a anului 2020 și de atunci autoritățile nu au soluționat cazul. Femeie a deschis o acțiune pe rolul Tribulaului Alba în care a contestat durata amchetei.

O decizie a fost dată de judecătorii Tribunalului Alba în data de 30 august 2022. Motivarea instanței a fost făcută public.

”În motivarea contestaţiei s-a menţionat de către contestatoare, că în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în urma decesului fratelui său decedat la data de 12.07.2020, în condiţii incerte în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Galda de Jos, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă.

Precizează că la momentul decesului, fratele contestatoarei era internat în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Galda de Jos, având diagnosticul de schizofrenic. De asemenea, a precizat că înainte de deces starea acestuia părea că se ameliorează, însă la scurt timp acesta a decedat.

În esenţă, contestatoarea a arătat că în urma autopsiei s-a constat că acesta suferise o lovitură în partea frontală a capului, afecţiune care s-ar fi putut produce în urma unei lovituri din partea unui îngrijitor.

Având în vedere că până în prezent dosarul nu a fost soluţionat, apreciază că activitatea de urmărire penală nu s-a îndeplinit într-o durată rezonabilă şi consideră că se impune admiterea contestaţiei.

În cuprinsul contestaţiei a menţionat faptul că a trecut mai mult de 1 an de zile de la începerea urmăririi penale, considerând că se impune luarea unei măsuri mai adecvate în vedere dosarului penal.

Apreciază că natura şi obiectul cauzei, complexitatea acesteia, nu ridică probleme, dosarul nu priveşte un număr ridicat de participanţi, neexistând elemente de extraneitate în cauză.

A mai precizat că ultima adresă care a primit-o din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu privire la stadiul soluţionării dosarului, datează din luna iunie a anului 2022, când s-a menţionat că dosarul de urmărire penală se află în lucru la Poliţia Galda de Jos.

În esenţă, a solicitat instanţei să constate depăşirea duratei rezonabile a cauzei şi să se dispună accelerarea procedurilor, solicitând un termen în sarcina procurorului pentru finalizarea cauzei”, se arată în motivarea instanței.

Judecătorii Tribunalului Alba au analizat rapid cauza și deoarece este un dosar deschis pentru ucidere din culpă au declinat cauza către Judecătoria Alba Iulia, pentru soluționarea cererii făcută de sora pacientului decedat.

Cazul de mai sus nu este singurul deces suspect care s-a petrecut la  Galda de Jos. În 2021, un pacient a decedat la două săptămâni după ce a fost bătut de alte două persoane internate în centru.

După ce a fost bătut inițial, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, bărbatul a fost consultat pentru dureri la piciorul stâng și i s-a pus diagnosticul de contuzie la șoldul stâng, dar moartea acestuia a survenit în urma unei rupturi de splină.

CITEȘTE ȘI: DECES SUSPECT la Spitalul din Galda: Pacient bătut, consultat pentru dureri la șold, MORT din cauza unei hemoragii interne

Moartea pacientului  a ridicat mai multe semne de întrebare față de modul în care incidentul a fost tratat de către angajații centrului, dar și de medicii Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia.

Pacientul a fost bătut, în noaptea de 25 ianuarie, în jurul orei 23.00, de alți doi pacienți. Potrivit reprezentanților DGASPC Alba, conflictul a fost aplanat de infirmieri și de o asistentă medicală.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 04.09.2022 at 11:36

    Morţile sunt cazuri încurcate pentru procurorii români, habar nu au ce trebuie făcut. Că dovadă morţile suspecte din ultimii ani, unde în afară de bâjbâială nu vezi nimic palpabil. Dar sunt plătiţi regeşte, pentru ce ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax