Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Moartea unui tânăr pe șantierul autostrăzii Sebeș-Turda. Cum a motivat judecătorul condamnarea persoanei vinovate

Publicat

lucrari-autostrada-lot-3

Un tânăr de 27 de ani a decedat în urmă cu mai bine de an  pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda, în urma unui accident de muncă. Bărbatul care a provocat accidentul a fost judecat pentru ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Acesta a fost condamnat la 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare.

V. Gheorghe a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi nerespectarea, din culpă, a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi a fost condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 2 ani.

VEZI ȘI: Închisoare cu suspendare pentru un bărbat care a accidentat mortal un tânăr pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda

Instanţele de judecată care au efectuat cercetarea judecătorească şi au aplicat sentinţa au reţinut, în motivarea acesteia, modul cum a decurs accidentul de muncă: „Inculpatul era angajat al unei societăţi ce derula activităţi de execuţie pe şantierul lotului doi al autostrăzii în funcţia de buldozerist. Utilajul era în stare bună de funcţionare, răspundea bine la comenzi şi avea în dotare şi un sistem de avertizare sonoră – claxon şi un sistem de avertizare sonoră la mersul înapoi ce n-a funcţionat în cursul zilei.

Pentru verificarea câmpului vizual spre înapoi, buldozerul era dotat cu trei oglinzi, două laterale în exteriorul cabinei şi una în interiorul cabinei, având parbriz atât în faţă cât şi în spatele cabinei. Buldozerul este echipat în faţă cu o lamă pentru împingerea/ deplasarea pe distanţe scurte a pământului iar în spate este echipat cu un scarificator format din trei braţe metalice.

În data de 11 iulie 2017, victima a ajuns cu autobasculanta proprietatea firmei pe care o administra în balastieră, încărcată cu pământ şi s-a deplasat cu spatele la locul indicat de muncitorul care era însărcinat cu dirijarea autobasculantelor unde a descărcat pământul într-o grămadă, la circa 5 metri lateral faţă de locul unde era staţionat buldozerul condus de către inculpat.

După descărcare, victima s-a deplasat cu faţa, cu bena ridicată parţial şi a staţionat autobasculanta la circa 11,5 metri faţă de o grămadă de pământ, fără a opri motorul şi a coborât din cabină deplasându-se în spatele autobasculantei, lângă oblon, pentru a curăţa pământul şi pietrişul care bloca pârghiile de închidere, având asupra sa o şurubelniţă.

Zona în care a oprit victima era situată în zona de acţiune a manevrelor buldozerului folosit pentru împrăştierea pământului basculat, acesta cunoscând modul de operare al buldozerului în balastieră întrucât a făcut mai multe transporturi de pământ cu autobasculanta în aceeaşi zi şi în zilele anterioare.

Concomitent, inculpatul V. Gheorghe, care se afla în buldozerul staţionat cu lama de împingere spre escavaţia balastierei şi cu scarificatorul spre spatele autobasculantei, şi-a reluat activitatea, după servirea mesei, făcând o manevră de deplasare cu spatele, pentru a ajunge în faţa grămezii de pământ pe care urmă să o împingă spre escavaţie.

În cadrul acestei manevre, fără a verifica în mod corespunzător câmpul vizual din spatele utilajului, prin sistemul de oglinzi laterale şi a oglinzii centrale din cabina buldozerului (această ultimă oglindă fiind acoperită de inculpat cu o vestă de avertizare de culoare portocalie pentru a se proteja solar), a comandat deplasarea utilajului cu spatele, spre dreapta şi în continuare spre stânga, lovind, din cauza manevrei de mers în spate, oblonul benei autobasculantei cu partea superioară a scarificatorului, iar cu altă parte a lovit victima şi a strivit-o între scarificator şi oblonul autobasculantei, în zona toracică.

Inculpatul a oprit buldozerul după ce l-a deplasat înspre faţă câţiva metri, a coborât din cabină şi s-a deplasat repede între victimă, încercând să îi acorde primul ajutor medical. Din cauza gravităţii leziunilor traumatice toracice, victima a decedat anterior sosirii ambulanţei, neputând fi salvată prin manevrele de prim-ajutor.

Conform raportului de constatare medico-legală, moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de insuficienţa respiratorie acută, consecutivă unui traumatism toracic cu fracturi costale multiple, bilaterale, rupturilor pulmonare şi traheo-bronhice în cadrul unui politraumatism prin accident de muncă, leziunile traumatice tanatogeneratoare s-au putut produce prin compresiune între 2 planuri dure, victima neavând alcoolemie.

Starea de fapt reţinută în cadrul anchetei a fost recunoscută de către inculpat. În declaraţia dată la urmărire penală, a spus că nu a văzut victima la timp din cauza faptului că nu s-a uitat în oglinda retrovizoare şi că avea o vestă de avertizare pe parbrizul din spatele scaunului pentru a se proteja de soare”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax