Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Moaștele Sfântului Vasile cel Mare ajung la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud. Când se pot închina credincioșii la racla

vasile cel mare

Publicat

Moaștele Sfântului Vasile cel Mare ajung la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud. Este vorba despre o serie de manifestări duhovnicești, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la târnosirea bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud (27 octombrie 1974). 

Manifestările vor avea loc în perioada, 26-27 octombrie, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei.

Seria manifestărilor religioase va debuta sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 19.00, în ajunul prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Bucuria duhovnicească va fi sporită de prezența cinstitelor moaște ale Sfântului Vasile cel Mare, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, prilej cu care va fi organizată o procesiune în jurul locașului de cult. Apoi, va fi oficiată slujba privegherii în sobor de preoți, răspunsurile liturgice fiind oferite de un grup de psalți și studenți teologi, coordonat de părintele Marius Soponaru.

Moaștele Sfântului Vasile cel Mare

Seria evenimentelor duhovnicești va culmina duminică, 27 octombrie, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. Slujba va fi oficiată de către un numeros sobor de clerici, format din părinți profesori și preoți din parohiile municipiului Aiud. Racla cu cinstitele moaște va rămâne spre închinare la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” până la orele serii. Comunitatea credincioșilor parohiei Aiud II este păstorită de părintele protopop Ioan Bogdan și părintele Mihai Ciurtin.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din parohia Aiud II, primul edificiu eclezial ortodox zidit în orașul Aiud după Marea Unire, a fost construită în timpul slujirii preotului Iosif Pop, cel dintâi protopop ortodox al protoieriei Aiud.

Slujba de sfințire a temeliei și a clopotelor noii biserici a fost oficiată de Episcopul Nicolae Colan al Clujului, la data de 3 decembrie 1939. De Praznicul Nașterii Domnului, în data de 25 decembrie 1958, a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie în noul locaș de cult.

Târnosirea bisericii a fost săvârșită la 27 octombrie 1974, de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, Crișanei și Maramureșului. În cadrul slujbei, părintele Emil Gâlea, păstor al parohiei Aiud II în perioada 1990-2017, a fost hirotonit preot.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate