Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Model DECLARAȚIE pe proprie răspundere, MODIFICAT. Orban: Va fi o campanie de informare, apoi vor fi date amenzi

Publicat

Va fi o perioadă de informare publică privind măsurile, regulile și restricțiile impuse în perioada stării de alertă. Apoi vor fi date și amenzi, a spus premierul Ludovic Orban, vineri, la Sebeș. Cu toate acestea, se pot da în continuare amenzi, existând reglementare în acest sens.

Autoritățile au modificat între timp și  formularul declarației pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate. Mai jos, detalii.

”Guvernul va lansa o campanie de informare publică privind măsurile sanitare, de securitate muncă ce trebuie respectate pentru a feri cetățenii de riscul infectării. O perioadă, recomandarea dată forțelor de ordine este de a informa, vor exista reglementări specifice. Prima parte, cu portul măștii de protecție, triajul epidemiologic, transportul public, aceste reguli vor fi transmise, cetățenii să le cunoască, apoi se vor da amenzi. Deocamdată va fi informare”, a spus Orban.

S-a referit și la problema ieșirii din localitate, în noile condiții, ca răspuns la o întrebare adresată de jurnaliști.

”Pentru ieșirea din localitate va trebui declarație. Am stabilit o serie de motive (ca de exemplu îngrijire proprietate, rude/familie, ITP). În arealul metropolitan nu este necesară declarația pe proprie răspundere”, a precizat Orban.

În legătură cu modelul de declarație au fosta întrebări în mediul public, în special din partea unor persoane care locuiesc la sate, nu găsesc toate bunurile necesare în magazinele locale și trebuie să se alimenteze cu unele produse din magazine/supermarketuri din orașe.

Dacă în formularul vechi, cel valabil în perioada stării de urgență, oamenii aveau opțiunea să bifeze ”asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice” ca motiv de deplasare, în formularul inițial comunicat, acesta nu se mai regăsea. Însă acest a fost modificat și introdus la punctul 11 ”motive justificate” și opțiunea ”asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice”.

Vezi MODEL DECLARAȚIE pe proprie răspundere valabilă ACTUALIZAT, în perioada de STARE de ALERTĂ.

Potrivit Hotărârii 24 din 14 mai 2020 a Comitetul Național pentru Situații de Urgență, din 15 mai, deplasările în afara localităților/în afara zonelor metropolitane sunt permise doar cu declarație pe proprie răspundere și din următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie; asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Reamintim că starea de alertă a fost declarată în România din 15 mai 2020, pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax