Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modificare a Legii Contenciosului Administrativ: Vor fi afectați cetățenii care câștigă procese cu instituțiile publice

Publicat

Șefii instituțiilor care nu pun în aplicare hotarâri judecătorești nu vor mai putea fi sancționați cu amendă pentru fiecare zi de întârziere. 

Amenzile vor fi plătite de instituțiile la care sunt angajați, însă penalitățile sunt limitate la durata de doar 3 luni.

Cei mai afectați vor fi cetățenii care câștigă procese împotriva administrațiilor publice, iar acestea le vor pune în aplicare.

Un proiect de lege depus de parlamentari PSD, PNL și UMDR, care modifică Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, a fost votat de plenul Camerei Deputaților și merge la Senat, care e cameră decizională.

Proiectul va genera efecte importante, atrage atenția USR: indiferent de cât de mare este întârzierea pentru neexecutarea hotărârii judecătorești, penalitățile plătite vor fi limitate și nu vor fi plătite din buzunar de funcționar.

În prezent, Legea contenciosului administrativ prevede o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a punerii în executare a hotărârii judecătorești.

Prin proiectul votat de PSD, PNL, UDMR și minorități, amenda se va aplica autorității sau instituției publice.

Totodată, penalitățile acordate reclamantului vor fi acordate pentru un termen de maximum 3 luni.

USR susține că articolul modificat de coaliția PSD-PNL-UDMR este cel în baza căruia premierul Nicolae Ciucă are o serie de procese pe rolul Curții de Apel București, fie în calitate de fost ministru al Apărării, fie în calitate de premier.

Lege anti-cetățean

„Prin votul dat în plen, PSD, PNL, UDMR și minoritățile au transferat practic răspunderea pentru neîndeplinirea unor atribuții de la conducătorul instituției sau funcționarul public în culpă la instituția în sine.

Concret, atunci când o autoritate publică întârzie să pună în executare o hotărâre judecătorească apare o amendă pentru întârziere și ea, în loc să fie plătită de persoana care nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, este mutată la instituție.

Cu alte cuvinte, cetățenii vor plăti pentru că un ministru, un primar, un șef de autoritate sau un simplu funcționar public nu și-a făcut treaba.

În plus, PSD, PNL și UDMR au votat ca amenzile să fie limitate”, a transmis deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație publică a Camerei Deputaților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax