Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificare în Codul Muncii care se aplică din 22 octombrie: ZECE zile libere pentru salariații are au urgențe în familie

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Publicat

Din 22 octombrie 2022, Codul Muncii va suferi o modificare care prevede acordarea a 10 zile libere pentru salariații care se confruntă cu urgențe de natură familială.

Legea care va aduce modificări Codului Muncii va intra în vigoare de la 22 octombrie 2022. Prin aceasta se stabilește că salariatul va avea dreptul la zece zile libere acordate pe motivul urgențelor în familie.

DOCUMENT: Ce prevede legea care modică Codul Muncii

Legea 283/2022/ Articolul 152^2

(1) Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

(2) Absentarea de la locul de muncă prevăzută la alin. (1) nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

(3) Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, precizată la alin. (1), în limita numărului de zile prevăzute la alin. (2).

Mai exact, pentru urgențele familiale, salariații au posibilitatea de a cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, însă ele pot fi acordate doar dacă angajatorul este informat despre ele înainte de absența propriu-zisă, informează Avocatnet. ro.

Aceste zile trebuie să fie recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul. Drepturile de care se bucura salariatul se mențin și pe durata absenței ca urmare a urgenței. Concedierea angajatului în timpul acestor 10 zile nu este posibilă.

Liberele pentru urgențele familiale sunt considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual.

Zilele libere legale, prevăzute în Codul Muncii

 • · 1 şi 2 ianuarie;
 • · 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
 • · Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
 • · prima şi a doua zi de Paşti;
 • · 1 mai;
 • · 1 iunie;
 • · prima şi a doua zi de Rusalii;
 • · Adormirea Maicii Domnului;

Zile libere rămase până la sfârșitul anului

 • · 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
 • · 1 decembrie;
 • · prima şi a doua zi de Crăciun;

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax