Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificări în Codul Fiscal: Firmele pot acorda sponsorizări în situații de criză umanitară. Sumele se deduc din impozit

Publicat

Una dintre modificările aduse la Codul fiscal de către deputatul UDMR Szabo Odon, intrată în vigoare, acordă posibilitatea firmelor să aloce, în criza umanitară generată de războiul din Ucraina, sponsorizări pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni.

„Legea 322/2021 se aplică din acest an şi este de mare ajutor pentru asociaţii, fundaţii şi toate instituţiile care pot primi sponsorizări. Am schimbat legea în totalitate.

Firmele pot direcționa 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri

Şi, din acest an, legea funcţionează exact ca şi pentru persoanele fizice, care pot să îşi direcţioneze 3,5% din impozitul pe venit către o fundaţie, ONG etc.

Legea modificată prevede că se pot acorda sponsorizări şi în timpul anului şi dacă în anul următor, când predai bilanţul, vezi că ţi-a mai rămas un rest posibil de acordat, atunci tot pe baza unui formular, poţi să direcţionezi până la plafonul de 20%, respectiv 0,75%, întreaga sumă către mai multe entităţi.

Donațiile pot fi fractionate. Banii se pot împărții mai multor ONG-uri

Firmele pot să fracţioneze susţinerile lor. În acest moment, criza umanitară poate fi susţinută şi prin acest mod, fără a afecta bugetele actuale ale companiilor – pentru că impozitul este deja plătit la stat. Este un lucru important şi m-aş bucura dacă această lege ar fi folosită”, a declarat joi, în conferinţă de presă, deputatul UDMR Szabo Odon.

Acesta a explicat că firmele au, în prezent, posibilitatea să susţină prin legea sponzorizării activităţile prevăzute în Codul fiscal în limita a 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri.

Neputând ştii însă cum vor încheia anul, firmele s-au abţinut de la sponsorizări ca să nu depăşească limitele prestabilite, la finalul anului constatând că mai aveau fonduri pentru acestea nefolosite.

Aşa se face, a subliniat deputatul, că în anul 2019, din totalul fondurilor posibile de redirecţionat către asociaţii şi fundaţii, firmele din ţară au folosit doar 8,1%. Din circa 15,7 miliarde de lei, a fost folosit doar 1,27 miliarde de lei. În 2020, această valoare a fost de 8,6%.

Firmele pot susține activitățile caritabile din Ucraina

„Practic, folosim posibilitatea ca firmele să susţină activităţile caritabile, sociale, culturale. În orice altă ţară europeană, acest procent este mai mare. Acest lucru era şi grevat de o legislaţie care nu ajuta predictibilitatea,” a menţionat Szabo Odon.

Legea nr. 322/2021 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie 2021.

În anul 2021, deputatul a avut şase legi adoptate, din care patru sunt la promulgare, depuse personal sau în calitate de coiniţiator.

În legătură cu problema refugiaţilor ucraineni, deputatul Szabo Odon a informat că, în week-end, a fost activată platforma comunitară socială a UDMR „Suntem împreună”, menită să ofere ajutor coordonat din partea întregii comunităţi maghiare – culte, organizaţii civice, de tineret, parteneri diverşi – către persoane refugiate „indiferent de naţionalitate, confesiune, rasă, sex sau vârstă”.

Sursa: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax