Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Modificări în Programul „Euro 200” pentru stimularea achiziționării de calculatoare de către elevi și studenți. PROIECT

Publicat

Parlamentarii vor să modifice legea pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor și studenților din familii cu venituri reduse, în vederea achiziţionării de calculatoare. Astfel, ajutorul de la stat s-ar putea majora, de la 200 la 250 de euro. De asemenea, se urmărește modificarea condițiilor de eligibilitate, prin introducerea unui plafon de minim 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național pe membru de familie. 

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare  a fost înregistrat la sfârșitul lunii iunie, la Camera Deputaților, pentru dezbatere, în calitate de cameră decizională. Acesta a fost adoptat de Senat pe 26 iunie.

În momentul de față, Legea 269/2004 prevede acordarea unui ajutor financiar în valoare de 200 de euro elevilor și studenților din învățământul de stat sau privat, cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri de maxim 250 de lei brut/membru de familie, pentru a-și achiziționa un calculator personal.

„Dacă în anul 2004 s-a înregistrat un număr de 4.496 de solicitări din partea studenților, în următorii ani cererea a scăzut dramatic, la numai 3 solicitări în anul 2018, de exemplu, dat fiind că programul nu a mai fost modificat și criteriile de eligibilitate nu s-au mai potrivit cerințelor pieței.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul solicitărilor din partea elevilor, astfel încât dacă între 2004-2007 au existat între 25.065 și 38.466 de solicitări, respectiv beneficiari din partea elevilor, în anul 2021 s-a ajuns la 2.150 de solicitări, de peste 10 ori mai puțin, deoarece criteriile de eligibilitate nu mai puteau fi îndeplinite de solicitanți, fiind complet nerezonabile și neadaptate veniturilor minime lunare”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Parlamentarii propun adaptarea situației raportată la realitatea economică anuală, prin introducerea unui plafon de minim 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național pe membru de familie în raport cu indicele de creștere a prețurilor de consum.

Astfel, vor putea beneficia de ajutorul de 250 de euro:

  • elevi și/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii care au un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național
  • elevi orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevi abandonați de părinți, asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială
  • elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului

Plafonul de 1.500 de lei se va indexa anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum, dar fără a fi stabilit la mai puțin de 50% din salariul minim brut pe economie.

Totodată se propune eliminarea unei prevederi, anume anume că într-o familie un singur copil poate beneficia de acest voucher.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax