Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în reglementările pentru concediul de creştere a copilului. Vezi cum se acordă stimulentul de inserţie

Publicat

Ministerul Muncii modifică reglementările privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prin acordarea dreptului femeilor care devin mame după 1 ianuarie 2013 şi celor care sunt în concediu de creştere a copilului la stimulentul de inserţie.

Stimulentul de inserţie se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediu pentru creşterea copilului în vârsta de până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap sau după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediul de creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Dacă unul dintre părinţi a ales concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, în perioada în care beneficiază de stimulentul de inserţie, solicită acordarea concediului fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie la reluarea realizării de venituri supuse impozitului.

În situaţia în care celălalt părinte solicită concediul pentru creşterea copilului de cel puţin o lună, conform regulii impusă de lege în anul 2012, în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, stimulentul de inserţie nu se mai acordă.

Dacă persoana îndreptăţită care a solicitat concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, realizează venituri profesionale înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, stimulentul de inserţie se va acorda numai după împlinirea de către copil a vârstei de un an.

În cazul în care unul dintre părinţi se află în plata stimulentului de inserţie acordat înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an şi celalalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea de către copilul anterior a vârstei de doi ani.

Dacă unul dintre părinţi se află în plata stimulentului de inserţie acordat după împlinirea de către copil vârstei de un an şi celalalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, plata stimulentului de inserţie se suspendă şi se acordă indemnizaţia pentru creşterea copilului, majorată cu suma de 600 lei.

Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie se cuvin pentru fiecare naştere, respectiv pentru fiecare situaţie de adopţie. Prevederile care stabileau că aceste drepturi se acorda numai pentru primele trei naşteri se abrogă.

Sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax