Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificări în sistemul de asigurări sociale pentru românii fără contract de muncă. Acces la asigurări medicale și concedii plătite

Publicat

Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care permite persoanelor fără contract de muncă să se înscrie individual în sistemul de asigurări sociale de stat. Aceasta le va oferi dreptul la asigurări medicale și concedii plătite.

În cadrul contractului de asigurare, venitul lunar înregistrat nu va putea depăși de trei ori salariul minim brut pe țară pentru orice tip de concediu medical.

Proiectul de ordonanță de urgență, recent aprobat de Guvern, vizează reducerea discrepanței dintre contribuții și indemnizațiile plătite. Astfel, venitul lunar înregistrat nu va putea depăși de trei ori salariul minim brut pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru concediile de sarcină sau lăuzie.

Proiectul de ordonanță de urgență are ca scop implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate. Aceasta va permite o gestionare mai eficientă a fondurilor alocate în acest domeniu, potrivit romania-actualitati.ro.

Venitul înregistrat în contract trebuie să coincidă cu cel înscris în declarația fiscală depusă pentru plata contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație.

Este important de menționat că toate contractele în derulare la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență vor fi modificate prin acte adiționale, prin notificarea Casei de Asigurări de Sănătate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    luni, 20.03.2023 at 07:14

    lucrez in mediul privat de mai bine de 22 de ani. cu contract de munca si cu taxele platite la zi.
    in ultima vreme mi-am facut analizele de laborator pe bani, ca de fiecare data „nu sunt fonduri”. Acelasi raspuns il primesc parintii mei pensionari.

    Cum adica asigurari sociale pentru cei FARA CONTRACT de munca? CUm ba? Din ce bani? tot din ai celora ce muncesc? V-at imbuibat voi cu salarii, sporuri si pensii speciale tot din BANII NOSTRI!!! Acuma le dati spaga putorilor zdravene care lucreaza la negru dar vreti sa stiti ce cumparam noi prin curier ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax