Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la Codul Fiscal din 1 iunie: Reguli privind plăţile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii, în cazul rezilierii contractelor în valută

Publicat

contabilitateDin 1 iunie intră în vigoare modificări ale Codului fiscal, iar una dintre acestea se referă la reguli prin care Fiscul va recalcula plăţile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii, atunci când este reziliat contractul în care chiria este exprimată în valută.

În situaţia rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părţi, pentru care determinarea venitului brut se face pe baza chiriei din contract, indiferent de momentul încăsarii acesteia, şi în care chiria reprezinta echivalentul în lei al unei sume în valută, plăţile anticipate vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative.

La determinarea venitului anual va fi utilizat cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedenta celei în care se va emite decizia de impunere, impozitul fiind final.

De asemenea, în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părţi, în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, organul fiscal competent va recalcula plăţile anticipate stabilite, începand cu 1 iunie 2015, la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative.

În prezent nu există reguli pentru recalcularea plăţilor anticipate de impozit pentru aceste venituri şi situaţii.

Conform Codului fiscal, contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.

Platile anticipate se stabilesc pe baza contractului încheiat între părţi sau pe baza veniturilor determinate în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax