Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la Legea Concurenţei: Salariaţii care aduc dovezi că angajatorul încalcă legislaţia pot primi recompensă o parte din suma amenzilor

Publicat

bani Persoanele fizice care colaborează cu autoritatea de concurență în cadrul unei investigații ar putea primi o parte din suma amenzilor aplicate celor care încalcă legislaţia. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu susţine că Legea Concurenţei va fi modificată anul viitor.

„Modificarea Legii Concurenței este parte a acordului cu Banca Mondială. Nu vor fi schimbări majore. Una dintre ele este că vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanșării investigațiilor noastre”, a arătat Chirițoiu.

El a adăugat că o măsură similară este aplicată în Ungaria.

La finele lunii mai, Chirițoiu declara că angajații care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislația din domeniul concurenței ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plătește compania.

”O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenței este această practică ce am văzut că funcționează foarte bine în Ungaria. Salariații care vin și arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancțiuni”, a precizat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigație care să se finalizeze cu ajutorul angajaților, însă există o investigație în curs de derulare unde angajații companiei au adus dovezi de încălcare a legii.

Chirițoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislația din domeniul concurenței ar putea fi scutite de o parte din amendă.

”Vrem să modificăm Legea Concurenței, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere din amendă. Vrem să facem în așa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigației, când de regulă firmele află ce amendă primesc”, a spus Chirițoiu.

El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care știu sigur că există dovezi care le incriminează.

O investigație a Consiliului Concurenței durează, în medie, doi ani.

”Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii și să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ani la etapa de investigație”, a adăugat președintele Consiliului.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax