Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la orele de liniște. Noile intervalele orare vor acoperi și ziua și noaptea

Publicat

liniste

Noi modificări la orele de liniște au fost adoptate astăzi de Senat. Aceștia  au votat pentru schimbarea intervalului orar de liniște aflat acum în vigoare, dar și pentru introducerea unor ore de liniște specifice instituțiilor publice.

Măsurile fac parte dintr-o Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Documentul a trecut miercuri de votul Senatului, dar acesta mai are nevoie și de votul Camerei Deputaților pentru a se aplica.

Dacă în prezent avem intervalele orare 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00, în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată, pe viitor am putea avea mai multe ore de liniște, după cum reiese din proiectul votat azi de senatori. Concret, iată ce modificări semnificative vor ajunge în curând la deputați pentru votul decisiv:

1. O să apară intervalele orare 07:00 – 14:00 și 16:00 – 23:00, în care liniștea persoanelor din locuințe (case și blocuri, în esență) nu va putea fi tulburată fără drept. Mai exact, nu va fi permisă „depășirea nivelului de presiune acustică de 35dB(decibeli – n. red.), măsurat în interiorul locuinței sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise”, după cum scrie în propunerea legislativă.

2. În cazul acelorași persoane de la primul punct, tulburarea, fără drept, a liniștii între orele 14:00 – 16:00 nu va fi permisă. În acest caz, va fi vorba de depășirea nivelului de presiune acustică de 30dB.

3. De asemenea, tot în cazul persoanelor precizate la primul punct, va fi interzisă tulburarea liniștii între orele 23:00 – 07:00. Aici va fi vorba tot de depășirea nivelului de presiune acustică de 30dB.

4. O să apară ore de liniște de respectat și în cazul instituțiilor publice și firmelor (școli, spitale, instanțe, autorități locale, biserici, partide, ambasade, precum și companii private), deși legea nu prevede așa ceva în prezent. Mai precis, în proiect se face referire la programul de funcționare al entităților publice și firmelor, dacă acesta se încadrează între orele 07:00 – 23:00. În acest caz, nivelul de presiune acustică ce nu va trebui depășit va fi de 45dB.

5. De asemenea, tot în cazul instituțiilor publice și firmelor, va trebui menținută liniștea între orele 23:00 – 07:00, în cazul în care acestea au programul de funcționare în intervalul respectiv. Aici, limita ce nu va trebui depășită va fi de 35dB.

Potrivit proiectului, nivelul de presiune acustică va fi măsurat de polițiști prin aparate speciale sau chiar prin propriile simțuri.

Tulburarea liniștii publice este sancționată, de către polițiști, prin amendare. Află mai multe despre actualele ore de liniște din articolul de aici.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Eu

    vineri, 09.03.2018 at 00:04

    Pai daca toti fraierii stau acasa si nimeni nu munceste macar sa nu-i deranjeze nimeni toata ziua.

  2. Roxana

    luni, 30.04.2018 at 14:38

    Nu prea înțeleg cum vor măsură polițiștii nivelul zgomotului prin simțurile proprii? Au urechi omologate sau cum? Daca eu sunt mai sensibila la zgomot decât polițistul sau acesta e prieten cu cel reclamat, nu apare subiectivismul si lipsa acurateții?

  3. Cornelia

    marți, 08.05.2018 at 16:51

    Eu nu sunt deacord sa inceapa linistea de la ora 23, ci de la ora 22 cel putin. Un om functineaza normal daca se culca la timp, nu dupa ora 23!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax