Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la perceperea unor taxe la fondul de mediu. Vezi care sunt amenzile pentru nedepunerea la termen a obligaţiilor

Publicat

Noi reglementări privind activitatea Administraţiei Fondului de Mediu şi taxele de mediu au intrat în vigoare recent, după publicarea în Monitorul Oficial a OG 31/2013. Potrivit acesteia, sunt modificate termenele de declarare şi plată a unor taxe la fondul de mediu.

Astfel, Administraţia Fondului de Mediu va putea desfăşura activităţi de control la operatorii economici autorizaţi pentru preluarea obligaţiilor privind deşeurile de ambalaje, respectiv anvelopele uzate.

Fondul pentru mediu este un instrument economico-financiar destinat susţinerii şi realizării proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului şi pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, potrivit textului Ordonanţei.

Potrivit noilor reglementări, se aplică o taxă de 0,3 lei/kg, o singură dată cantităţilor de uleiuri, pe bază minerală, semisintetice, sintetice, cu sau fără adaosuri, datorată de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională astfel de produse. Taxa se evidenţiază distinct pe documentele de vânzare. Anterior, valoarea acesteia era de 2 lei.

Se percepe o suma de 2 lei/kg aplicată pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje, respectiv anvelope uzate declarate ca valorificate de operatorii economici autorizaţi şi cantităţile constatate de Administraţia Fondului de Mediu ca fiind valorificate.

În cazul contribuţiei de 2% din valoarea substanţelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, în cazul introducerii acestora prin achiziţii intracomunitare sau importuri, baza de calcul la care se aplica această contribuţie este valoarea de achiziţie, exclusiv TVA.

Termenul de declarare şi de plată se modifică pentru anumite taxe la fondul pentru mediu. Astfel, pentru taxele încasate de la proprietarii sau administratorii de deşeuri inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare, termenul de declarare şi plată va fi data de 25 a lunii următoare. Pentru taxa de 0,3 lei/kg aplicată cantităţilor de uleiuri, pe baza minerală, semisintetice, sintetice, datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţionala astfel de produse, termenul de declarare şi plată va fi tot data de 25 a lunii următoare.

Sunt modificate şi sancţiunile aplicabile, pe categorii de persoane: pentru nedepunerea la termen a obligaţiilor la fondul pentru mediu, amenda este de la 500 lei la 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice.

sursa: hotnews.ro

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax