Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la procedura de înregistrare în scopuri de TVA. Formularul Declaraţiei 088 a fost schimbat

Publicat

anaf Fiscul a modificat procedura privind înregistrarea în scopuri de TVA, astfel încât funcţionarii pot respinge cererile firmelor. De asemenea, din 3 august, formularul Declaraţiei 088 se modifică, incluzând două întrebări noi.

Dacă reprezentantul legal al firmei care solicită înregistrarea ca plătitor de TVA nu furnizează corect şi complet datele solicitate în cadrul acestei proceduri şi nu clarifică intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice cu operaţiuni din sfera TVA, inspectorii Fiscului vor putea respinge cererea de înregistrare în scopuri de TVA.

Citeşte şi CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna AUGUST 2015: Termene la Fisc pentru declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

Acest lucru va fi posibil în cazul în care contribuabilul se află la prima cerere de înregistrare în scopuri de TVA sau dacă reprezentantul sau fiscal nu a fost/ nu este subiect al unui raport juridic fiscal – direct sau prin intermediul societăţilor la care deţine calitatea de asociat şi/ sau administrator.

Modificările sunt incluse în Ordinul ANAF nr. 1964/ 2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 566 din 29 iulie.

De asemenea, actul prevede extinderea termenului de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA, de la o zi lucrătoare, la trei, calculate de la data depunerii documentaţiei complete.

În prezent, pentru înregistrarea în scopuri de TVA, se completează formularele fiscale 098 – Cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi 088 – Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice cu operaţiuni din sfera TVA prin care contribuabilii sunt evaluaţi de catre organele fiscale.

Cele două formulare trebuie depuse în aceeaşi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de înmatriculare în registrul comerţului.

Din 3 august, prin Ordinul ANAF nr. 1966/2015, formularul Declaraţiei 088 se modifică. Sunt incluse încă două întrebări, pe lângă cele 18 din varianta iniţială, privind mai multe situaţii posibile, pe baza cărora va putea fi evaluată intenţia şi capacitatea lor de a desfăşura activităţi economice.

Una dintre noile intrebari introduse in chestionar face referire la sumele de bani cu care asociaţii şi administratorii firmei care solicită înregistrarea în scopuri de TVA au creditat alte societăţi în care au avut calitatea de asociaţi/ administratori.

Ultima dintre intrebări verifică dacă firma în discuţie a mai depus alte declaraţii 088.

De asemenea, prin noul formular, se solicită contribuabililor şi documente justificative ale informaţiilor înscrise în declaraţie.

De asemenea, Cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formularul 098) va fi reglementată prin Ordinul ANAF nr.7/2010, în loc de Ordinul ANAF nr. 112/2015, care va fi abrogat.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax