Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Modificări la programul ”Euro 200” prin care elevii și studenții își pot cumpăra laptopuri sau calculatoare. Ce se schimbă în 2024

Publicat

Modificări la programul ”Euro 200” prin care elevii și studenții își pot cumpăra laptopuri sau calculatoare. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se schimbă culoarea și seria bonurilor utilizate la achiziția acestora.

Potrivit programului guvernamental, elevii și studenții pot primi 200 de euro pentru achiziția de calculatoare sau laptopuri. Termenul pentru depunerea cererilor a fost 20 mai.

De acest ajutor financiar pot beneficia elevi sau studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Condiția este să aibă venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei.

Modificări la programul ”Euro 200”: Bonul valoric

În 2023, culoarea bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare a fost roz.

Potrivit metodologiei, „fiecare bon valoric este identificat unic la nivel naţional prin serie şi număr. Bonurile valorice sunt valabile numai pentru anul calendaristic în care au fost elaborate”.

În anul 2024 se impune modificarea modelului bonului valoric, astfel încât cele emise în anul 2023 și anulate să nu fie folosite în anul curent. Din motive de siguranță, în fiecare an, acest model se modifică, în sensul schimbării culorii și seriei. Drept urmare, în anul 2024, pentru securizare, culoarea fundalului bonului valoric va fi mov.

Modelul bonului valoric se completează pe verso cu următorul text:

Beneficiarul acestui bon valoric este obligat să îl utilizeze până la data finală pentru achiziţionarea de calculatoare, stabilită prin calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, aprobat prin ordin al ministrului educației.

Furnizorul de calculatoare este obligat să transmită bonul valoric comisiilor judeţene/comisiei constituite la nivelul municipiului Bucureşti, precum şi comisiilor constituite la nivelul instituţiilor de învăţământ superior, până la data finală de depunere, stabilită prin calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, aprobat prin ordin al ministrului educației.

Calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare pentru anul 2024

Calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare pentru anul 2024 stabilit prin Ordinul nr. 4.138, a fost publicat în 10 aprilie în Monitorul Oficial.

Activități – Termen de realizare

  • Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare – până la 20 mai
  • Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ, împreună cu comisiile de anchetă socială – până la 7 iunie
  • Centralizarea cererilor la Comisia centrală prin intermediul portalului dedicat – 10 – 11 iunie
  • Afișarea pe portalul Ministerului Educației a listei nominale a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru – 20 iunie
  • Afișarea în fiecare unitate de învățământ a listei beneficiarilor – 25 iunie
  • Depunerea contestațiilor – 1 – 4 iulie
  • Rezolvarea contestațiilor – 5 – 12 iulie
  • Afișarea rezultatului contestațiilor în fiecare unitate de învățământ – 12 iulie
  • Afișarea pe portalul Ministerului Educației a listei finale a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru – 26 iulie
  • Achiziția bonurilor valorice de către Ministerul Educației și distribuirea către inspectoratele școlare/universități – 9 – 23 august
  • Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari – 26 august – 6 septembrie
  • Achiziționarea de calculatoare – 2 septembrie – 16 octombrie
  • Depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți – 20 august – 24 octombrie
  • Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat – 21 august – 25 octombrie
  • Decontarea către operatorii economici – 26 august – 25 noiembrie

Programul Euro 200: Cum se pot cumpăra calculatoare

Beneficiarii se prezintă cu bonul valoric la orice comerciant de calculatoare. Le poate cumpăra în baza acestui bon, achitând diferența de preț, dacă este cazul. Dacă magazinul acceptă, diferența de preț poate fi plătită de beneficiar și în rate.

Este interzisă însă acordarea de către agentul economic a unui rest de bani la bonul valoric.

Agentul economic vânzător va elibera elevului/studentului beneficiar o factură sau o factură fiscală, după caz, corespunzătoare valorii calculatorului achiziționat. Pe aceasta se va nota faptul că inspectoratul școlar/instituția de învățământ superior va achita echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente achiziției.

În 5 zile de la data primirii facturii, beneficiarii predau o copie a acestora la unitatea/instituția de învățământ care i-a eliberat bonul valoric.

Agentul economic care vinde calculatorul este obligat să emită un certificat de garanție pe o perioadă de 24 de luni de la data vânzării calculatorului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax