Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la sistemul de economisire și creditare pentru locuințe, propuse de parlamentari. Cum se va da prima de stat

Publicat

prima casa Parlamentarii propun completarea legislaţiei sistemului de economisire-creditare Bauspar, asfel încât să fie clarificate condiţiile de funcţionare. Orice persoane interesată, indiferent de vârstă sau stare civilă, va putea încheia un contract de economisire-creditare cu o bancă pentru locuințe.

O propunere legislativă depusă la Senat prevede modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.

Potrivit inițiatorilor, prin sistemul Bauspar, orice persoană interesată poate încheia un contract de economisire-creditare cu o bancă pentru locuințe. Sistemul are două etape:

– în prima etapă – faza de economisire – persoana care încheie o astfel de convenție se obligă să economisească o anumită sumă convenită prin contract, prin depuneri în contul de economisire, depuneri purtătoare de dobândă

– în a doua etapă – faza de creditare – dacă deponentul îndeplinește anumite condiții și își dorește să contracteze un credit, banca este obligată să i-l acorde, în cuantumul și dobânda prevăzute în contractul de economisire-creditare.

La acest sistem participă și statul, prin prima de stat, o subvenție acordată pentru stimularea cetățenilor să economisească pentru spațiul locativ.

Proiectul legislativ modifică și completează două articole din OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, unul dintre ele referindu-se la faptul că aceste contracte vor putea fi încheiate de orice cetățean, indiferent de vârstă sau stare civilă.

Potrivit documentului, sunt îndreptățiți să beneficieze de primă de stat clienții persoane fizice, indiferent de vârstă și de starea civilă.

”În cazul persoanelor căsătorite, beneficiază de primă de stat oricare dintre soți, separat, indiferent de titularul depunerilor. În cazul minorilor, contractul de economisire-creditare se încheie, în numele acestora, prin reprezentanții lor legali. Prevederile se aplică și persoanelor fizice cu capacitate de exercițiu restrânsă sau fără capacitate de exercițiu, cu respectarea dispozițiilor Codului civil. În cazul acestor persoane, dovada utilizării în scop locativ, în situația în care este necesară, se realizează de oricare dintre reprezentanții legali ai acestora”, mai prevede documentul.

Proiectul prevede și cuantumul primei de stat, care va fi diferențiat: pentru clienții care optează și pentru contractul de credit, prima va fi stabilită la un nivel de 25% din totalul depunerilor efectuate în fiecare an calendaristic, în limita a 250 euro anual. Iar pentru cei care vor doar contract de economisire, și nu și pe cel de creditare, prima va fi la 20% din totalul depunerilor dintr-un an, în limita a 200 euro anual.

De asemenea, cei care economisesc mai mult de cinci ani vor trebui să justifice utilizarea primei de stat.

Proiectul legislativ va intra la vot, în plenul Senatului, la toamnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax