Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Modificări privind ITP. Ce vehicule pot scăpa de inspecția tehnică periodică și care vor fi inspectate la un interval de 6 luni

Publicat

Modificări privind ITP: Ministerul Transporturilor a propus noi modificări privind inspecția tehnică periodică (ITP) pentru anumite categorii de vehicule. Mai exact, vor fi exceptate de la ITP vehiculele lente, iar mașinile de închiriat vor avea inspecția tehnică valabilă 6 luni.

Ministerul Transporturilor a lansat, pe 9 ianuarie, în consultare publică, un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.

Ce prevede proiectul

Conform proiectului, în legislație a fost introdusă o nouă categorie de vehicule – vehiculul lent – pentru care Registrul Auto Român eliberează un atestat tehnic în conformitate cu reglementările aplicabile în vigoare.

„La introducerea acestei noi categorii de vehicule, nu a fost avută în vedere și reglementarea menținerii în circulație a acestor vehicule în ceea ce privește starea lor tehnică în raport cu obligativitatea vehiculelor de efectuare a inspecțiilor tehnice periodice.

Având în vedere introducerea pe piață în ultima perioadă a unor astfel de vehicule, există o incertitudine juridică privind obligațiile acestor vehicule în ceea ce privește efectuarea  inspecției tehnice periodice, fiind necesar ca acest aspect să fie reglementat cât mai repede posibil”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Modificări privind ITP: vehiculele lente, exceptate de la inspecția tehnică periodică

Proiectul prevede modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.

Potrivit documentului, vor fi exceptate de la inspecția tehnică periodică (ITP) vehiculele lente.

Pentru luarea acestei măsuri s-a avut în vedere faptul că viteza maximă constructivă a acestor vehicule este de până la 25 km/h. De asemenea, în prezent sunt exceptate de la inspecția tehnică periodică maşinile şi utilajele autopropulsate pentru lucrări, ce au o viteză maximă constructivă care nu depăşeşte 25 km/h.

„Având în vedere viteza redusă de circulație și numărul foarte redus al acestor autovehicule, se apreciază că această exceptare nu va avea efecte negative semnificative asupra siguranței rutiere”, se mai precizează în nota de fundamentare.

În prezent, sunt exceptate de la efectuarea inspecției tehnice mașinile autopropulsate a căror viteză maximă nu depășește 25 km/h, vehiculele cu șenile, tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală.

Modificări privind ITP: inspecția, valabilă 6 luni la mașinile de închiriat

O periodicitate la inspecția tehnică periodică de 6 luni se va aplica tuturor autovehiculelor care desfășoară activitatea de RENT CAR. Este vorba atât despre autovehiculele utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât și autovehiculele utilizate pentru serviciul de închiriere.

„Prin această modificare se asigură faptul că și autovehiculele închiriate fără conducător auto vor fi inspectate la un interval adecvat, ceea ce va avea efecte pozitive asupra siguranței rutiere”, se menționează în nota de fundamentare.

Astfel, urmează să fie supuse inspecției tehnice periodice, la 6 luni, autovehicule care desfășoară transport de persoane în regim de taxi, precum și autovehicule care desfășoară activitatea de RENT CAR, astfel cum aceste activități sunt definite în Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax