Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări propuse în Codul Muncii: Pauză de masă de 60 de minute pentru angajaţi şi spaţii amenajate în sediile firmelor

Publicat

cantinaDouă proiecte legislative aflate în dezbateri la Senat prevăd noi drepturi pentru salariaţi şi obligaţii pentru angajatori. Modificările propuse la Codul Muncii se referă la pauza de masă şi spaţii corespunzătoare, în condiţii de igienă şi sănătate.

Pauza pentru masa de prânz ar urma să fie de 60 de minute, iar angajatorii, indiferent că sunt companii private sau instituții, să le ofere oamenilor spații speciale, în acest sens.

“În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la o pauză de masă, cu o durată de cel puțin 60 de minute, după minim 4 ore consecutive de muncă și maxim 6 ore, precum și la alte pauze de recreere a căror durată și frecvență sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, se arată într-unul dintre proiecte.

Potrivit iniţiatorilor, pauza de masă este de multe ori insuficientă pentru ca angajatul să poată ajunge la o locație din afara locului de muncă, să comande, să mănânce și să se și întoarcă în timp util.

Astfel că în al doilea proiect se arată că “orice companie cu peste 100 de angajați, companiile de producție, precum și cele care presupun lucrul în medii solvente și toxice, indiferet de numărul de angajați, sunt obligate să pună la dispoziția angajaților săi cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei, în timpul pauzei de masă, în condiții de igienă și sănătate.”

Spațiile trebuie să fie dotate corespunzător, cu utilități pentru depozitarea și încălzirea alimentelor. În cazul cantinelor, angajatorul este responsabil de calitatea și siguranța hranei puse la dispoziție, dar și de repararea sau înlocuirea echipamentelor.

“Angajatorii trebuie să fie mai responsabili în relația cu angajații și să se preocupe de asigurarea unor condiții sănătoase. Pauza de masă este un element cheie în acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres și pot contribui la o stare mai bună a angajatului, și un randament mai mare”, motivează iniţiatorii.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax