Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modificări propuse la Codul Rutier. Vezi care este valoarea punctului de amendă, de la 1 ianuarie 2012

Publicat

Din prima zi a anului 2012 au intrat în vigoare noi cuantumuri de amenzi potrivit Codului Rutier, mai usturătoare, pentru încălcarea reglementărilor în vigoare. De asemenea, Comisia Juridică din Senat a dat aviz pentru scăderea limitei de concentraţie a alcoolului în sânge de la care contravenţia devine infracţiune, fiind în discuţii şi şi propuneri privind introducerea sancţionării „comportamentului agresiv” şi dreptul de a conduce de la 17 ani.

Dacă până anul trecut se considera infracţiune conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie în sânge de 0,8 gr/mie, de anul acesta se propune limita de  0,5 gr/mie. Cei care sunt surprinşi la volan depăşind această valoare ar risca suspendarea permisului, amendă până la 1.475 lei şi pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani, în urma cercetării penale şi a judecării în instanţă.

De asemenea, poliţiştii ar urma să sancţioneze „comportamentul agresiv” la volan, cu amenzi, suspendarea permisului cu 30 până la 60 de zile şi chiar cu trimiterea şoferului „nervos” la psiholog. Comportamentul agresiv vizează efectuarea în mod voluntar a unei manevre excesive în timpul conducerii unui autovehicul, ce afectează siguranţa circulaţiei. Mai exact, puteţi fi considerat un şofer agresiv dacă folosiţi în exces semnalele sonore şi luminoase, întoarceţi brusc cu frâna de mână, schimbaţi succesiv benzile de circulaţie pentru depăşirea în viteză, vă apropiaţi foarte mult de maşina din faţă ori din lateral sau chiar dacă demaraţi „în trombă”. Dacă psihologul consideră că nu sunteţi apt pentru a conduce, după aceste indicente, aţi putea pierde definitiv dreptul de a deţine permis de conducere.

Dacă vindeţi maşina, veţi fi obligat să anunţaţi acest lucru în termen de 3 zile, în caz contrar amenda fiind de până la 1.400 de lei. În cazul în care cumpăraţi o maşină, ar trebui să solicitaţi cu 15 zile înainte înscrierea acesteia, amenda pentru nerespectarea acestei prevederi fiind similară.

Valoarea unui punct de penalizare ajunge la 70 de lei – reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, care în 2012 este de 700 de lei, stabilit prin hotărâre de Guvern – ceea ce presupune, de exemplu, pentru o sacţiune de clasa a V-a, ce se aplică numai persoanelor juridice, până la maxim 100 puncte de amendă, respectiv obligativitatea achitării unei amenzi de 7.000 de lei. Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice, cele de clasa a IV-a presupun maxim 20 de puncte de amendă. Spre exemplu, circularea cu un autovehicul având ITP expirat, utilizarea pe drumurile publice a dispozitivelor anti-radar sau transportarea copiilor sub 12 ani ori a animalelor pe locurile din faţă al maşinii, dar şi în alte cazuri prevăzute de Codul Rutier.

Dacă împrumutaţi maşina unui şofer obosit, puteţi răspunde penal în cazul petrecerii vreunui eveniment rutier.

Se are în vedere, în schimb, reglementarea dreptului de a conduce de la 17 ani, în prezenţa unui adult.

Toate propunerile de modificare a Codului Rutier aprobat prin OUG nr. 195/2002 sunt în discuţii la Senat, forma finală a acestora urmând să o aflăm în următoarele luni, după ce proiectul de lege va trece de Parlament. În afara creşterii valorii punctului de amendă la 70 de lei, celelalte formulări de modificare a prevederilor Codului Rutier sunt încă în stadiul de analiză în forul  legislativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. atti

    miercuri, 04.01.2012 at 11:56

    INCA NU SE VEDE EFECTUL, SI MULTE DOAMNE, DOMNISOARE CONDUC CU O MANA ,CELALAT LANGA URECHE, CU TELEFON MOBIL.CU O MANA NU POTI CONDUCE IN SIGURANTA, IN ORAS AGLOMERAT CA ALBA-JULIA.NICI O AMENDA ,DE SI ZECI DE CAZURI, PE BULEVARD, CLOSCA, SI CENTRU.

  2. nicula bogdan

    luni, 09.01.2012 at 20:44

    informatiile pe care le publicati in acest articol sunt jenant de eronate! BATETI CAMPII GRAV, NICIODATA O AMENDA DE CIRCULATIE PENTRU PERSOANE FIZICE NU VA AJUNGE LA 7.000 DE LEI! HALAL PRESA

    • moderatorul de serviciu

      luni, 09.01.2012 at 20:58

      @nicula bogdan, punctul de amenda este 70 lei. maximul este 100 puncte. deci poate ajunge pana la 7000 lei. intr-adevar la art 98 din codul rutier, in clasa a 5-a de sanctiuni de la 21-100 puncte amenda se aplica numai persoanelor juridice. in articol nu s-au facut precizari speciale pentru persoane fizice sau juridice. o sa facem articolul mai explicit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax