Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificări radicale la sistemul deducerilor din salariu. TABELUL cu schimbările care se vor aplica de anul viitor

Publicat

impozite bani taxe

Din 2023, sistemul de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților va fi revizuit complet și va avea două componente: deducerea personală de bază și cea suplimentară. De asemenea deducerile personale se vor acorda în limita venitului impozabil lunar realizat.

OG 16/2022, publicată în Monitorul oficial nr. 716, stabilește ca, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, deducerea pentru salariați să aibă două componente: deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară, scrie Avocat.net.

Citește și Cum se acordă deducerea suplimentară pentru părinți cu copii la școală. Declarația pe proprie răspundere. DOCUMENT

Astfel, de deducerea personală de bază vor beneficia cei ce au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile

Deducerile personale de bază vor fi stabilite potrivit următorului tabel:

Persoanele cu venituri brute lunare din salarii ce depășesc nivelul reprezentând un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară nu vor beneficia de deducerea personală de bază.

Cum se va acorda deducerea personală suplimentară

  • 15% din salariul de bază minim brut pe ţară pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară;
  • 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui (adoptatorului, celui ce îl are în plasament sau tutelă) care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Deducerea personală suplimentară de 100 de lei lunar se va acorda doar unuia dintre părinți, în cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului la școală și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.

De când se aplică noua formulă de calcul pentru deducerile personale

Deducerile se vor calcula după noile reguli începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.

În prezent, Codul fiscal stabilește că salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat.

Pentru cei ce au venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale scad ca valoare pe măsură ce veniturile cresc, iar pentru cei cu salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deducerea personală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax