Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificările fiscale care intră în vigoare din 11 noiembrie. Suma maximă de bani pe care ai voie să o ții în casieria firmei

Publicat

O serie de modificări fiscale intră în vigoare din 11 noiembrie, iar printre acestea se află și suma maximă de bani pe care ai voie să o păstrezi în casieria firmei. Legea noilor taxe pentru români a fost modificată de guvernul Ciolacu iar ordonanța a apărut noaptea trecută în Monitorul Oficial.

Schimbările din noua OUG aduce noi reguli în  Legea 296/2023 în privința plafoanelor de numerar, iar unele prevederi se aplică de sâmbătă – 11 noiembrie.

Noua OUG apărută vineri noaptea în Monitorul Oficial nu modifică integral articolul din Legea 296/2023 despre numerar, dar rezolva oarecum câteva probleme care au generat tensiuni în Coaliția de guvernare.

 

 

Ce modificări fiscale au intrat în vigoare sâmbătă – 11 noiembrie 2023

 • 1. Soldul pe casierie este limitat la 50.000 de lei
 • 2. Avansul spre decontare se limitează la 1.000 de lei/zi
 • 3. Se interzice creditarea firmei în numerar de către administrator sau asociați

Potrivit Hotnews.ro în noua Ordonanță de Urgență (OUG 98/2023), sunt și unele lucruri interpretabile la care Ministerul Finanțelor și ANAF vor trebui să vină cu explicații clare pentru ca aplicarea prevederilor actului normativ să nu fie confuză.

Majoritatea prevederilor din lege rămân. LISTA

Încasările se fac în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei între operatorii economici.

Încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry rămân limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel:

 • 5.000 lei/10.000 lei în numerar
 • suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Plafon de 10.000 de lei pentru operațiuni de încasări şi plăţi în numerar

 • contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri
 • a unor prestări de servicii,
 • dividende,
 • cesiuni de creanţe
 • alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări

Restituirea bunurilor returnate sau la stornarea facturilor

Pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar.

Sumele care depăşesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

 • Prin excepţie, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.

Operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax