Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificările privind Codul Rutier, publicate în Monitorul Oficial. Din 19 ianuarie 2013, vizita medicală este obligatorie la reînnoirea permisului de conducere

Publicat

Legea privind modificarea OUG 195/2002 a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Printre modificările  la Codul Rutier care intră în vigoare din 19 ianuarie 2013 se află obligativitatea deţinerii de permis pentru conducerea mopedelor şi a vizitei medicale, la reînnoirea carnetului.

Persoanele care au împlinită vârsta de 16 ani pot da examen (probă teoretică şi practică) pentru obţinerea permisului de conducere categoria AM, valabil 10 ani şi astfel pot conduce mopedele, care sunt considerate autovehicule. Mopedul este un vehicul, cu două, trei sau patru roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.

Subcategoria A1 va deveni categorie, iar în plus vor apărea categoriile AM şi A2. Permisul se va obţine şi se va elibera pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere fiind de:

a) 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
b) 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
c) 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
e) 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

De asemenea, la reînnoirea unui permis de conducere expirat, este obligatorie efectuarea vizitei medicale corespunzătoare cu categoria de autovehicule pentru care este necesară această măsură.

Persoanele care circulă pe biciclete pe drumuri care dispun de piste speciale pentru astfel de vehicule trebuie să folosească doar aceste spaţii, în caz contrar riscând amenzi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Suteu

    luni, 14.01.2013 at 21:27

    Buna am 19 ani jumate si sunt inscris la cat’ C E din 3 decembrie 2012 ,as vrea sa stiu daca aceasta lege care va aparea pe 19 ianuarie ma va afecta ,sa nu pot sa mai dau de permis (sala) !!!!?????????? astept un raspuns va rog???

    • Politia

      vineri, 25.01.2013 at 17:19

      La Multi Ani, sa cresti mare! Raspunsul este DA.

  2. Alin

    vineri, 10.05.2013 at 09:08

    Buna ziua,
    Ce se mai aude cu categoria AM?
    Cand pot circula si in ce conditii pe drumurile publice cu scuterul/mopedul daca am atestatul cerut anul trecut ? Nu detin permis nicio categorie iar pt AM scolile nu sunt pregatite! Ma lamureste cineva?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax