Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Moise Achim nu va intra în politică şi va rămâne profesor universitar: „Cred că politica este pentru cei mai tineri decât mine”

Publicat

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Moise Achim a ajuns la final de mandat, la conducerea instituţiei. O retrospectivă a realizărilor sale îl găseşte mulţumit de nivelul la care a reuşit să aducă universitatea pe care a condus-o timp de 8 ani. Conştient de o  fragilitate care vine la pachet cu prestigiul unei instituţii, Achim spune: „Cu cât e frunza mai sus, cu atât o bate vântul mai uşor”.

În încheierea mandatului de rector, Moise Achim va rămâne în structura universităţii, ca profesor: „Deocamdată, funcţia mea este de profesor universitar, restul sunt sarcini suplimentare. Funcţia nu reprezintă un atribut, este ceva ce se întâmplă la un moment dat. Există persoane care cred că funcţiile sunt veşnice. Eu nu am fost atins de această boală. Nu am tratat funcţia de rector din perspectiva unuia care supune, ci din postura de coleg, care a primit sarcini de la ceilalţi colegi. Nu am spus vreodată la telefon <Eu sunt rectorul Universităţii>, ci <Eu sunt Achim>. Aşa rămân şi de acum încolo.”

La începutul mandatului de rector, Moise Achim era membru PSD, însă şi-a dat demisia din partid. Întrebat dacă se va orienta spre politică, acesta a spus că nu crede că i se potriveşte o funcţie de acest fel: „Rămân acolo unde mă potrivesc, în învăţământul universitar. Politica nu este un domeniu care mi se potriveşte. Eu sunt genul de om care spune lucrurilor pe nume, cu diplomaţia pe care am învăţat-o, fără să ocolesc adevărul. Nu ştiu dacă în politică acesta este un avantaj. Cred că politica este pentru cei mai tineri decât mine”.

Achim nu are niciun impediment, legal sau moral, în a pătrunde în societatea politică.  În anul 2010, Moise Achim a fost verificat, în calitate de rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la cererea Uniunii Studenţilor din România, privind existenţa unui dosar de colaborator al Securităţii. În urma cercetării, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a certificat că nu există date sau documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii cu privire la Moise Achim.

Moise Achim s-a născut pe 19 februarie 1954, în satul Corna din comuna Roşia Montană, judeţul Alba. Şi-a început activitatea didactică în anul 1985, ca asistent universitar la Universitatea Tehnică din Petroşani. Şi-a susţinut teza de doctorat în domeniul Studii şi cercetări tehnologice privind dislocarea hidromecanică a cărbunilor şi a rocilor. În 1999 a devenit conferenţiar universitar şi în 2000 a obţinut titlul de profesor universitar la catedra de Matematică, Informatică şi Topografie a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din 2004 este profesor universitar doctor la catedra de Management-Marketing.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax