Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Moment unic: O cometă care a mai trecut pe lângă Soare în urmă cu 50.000 de ani va putea fi văzută în curând, de pe Terra

Publicat

O cometă care ultima dată a trecut acum 50.000 de ani pe lâmgă Pământ va putea fi observată cu ochiul liber la sfârștiul lunii ianuarie 2023. Potrivit astronomilor cometa vine din cele mai îndepărate regiuni ale sistemului solar și va trece prin apropierea soarelului în curând, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Micul corp pietros şi îngheţat, cu un diametru estimat la circa 1 kilometru, a fost descoperit în martie 2022. Detectată în momentul trecerii prin orbita lui Jupiter, cometa se îndreaptă în prezent spre Soare şi va ajunge la periheliu, adică distanţa cea mai mică faţă de Soare, pe 12 ianuarie, potrivit calculelor astronomilor.

Obiectul ceresc se va afla atunci ”cu 10% mai departe” de Soare decât Terra (circa 150 de milioane de kilometri), a precizat Nicolas Biver, din cadrul Observatorului din Paris -PSL.

Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa din nucleul cometei sublimează şi lasă în urmă o dâră lungă de praf în care se reflectă lumina Soarelui.

Coama strălucitoare va putea fi observată de pe Terra pe măsură ce cometa se îndreaptă înspre noi.

Cometa va atinge apogeul strălucirii ”când va ajunge la cea mai mic distanţă de Terra”, a explicat Thomas Prince, profesor de fizică la Institutul de Tehnologie din California, care colaborează şi cu programul ZTF.

Fenomenul nu va fi la fel de spectaculos ca trecerea cometelor Hale-Bopp (1997) sau Neowise (2020), care aveau dimensiuni mai mari.

Astrul va fi putea fi uşor de reperat cu un binoclu performant sau chiar cu ochiul liber pentru o parte din noapte, pe un cer fără prea multă lumină provenită de la Lună şi de la poluarea luminoasă.

”Am putea avea parte de o surpriză, să vedem un obiect de două ori mai strălucitor decât a fost preconizat”, speră astrofizicianul Nicolas Biver.

Cea mai bună fereastră de observaţie ar trebui să fie weekendul 21-22 ianuarie şi săptămâna care va urma.

În această perioadă, cometa va trece printre constelaţiile Carul Mic şi Carul Mare. Va plonja apoi în emisfera sudică pentru a se întoarce spre marginile sistemului solar, locul său probabil de origine.

Cometa nu se află la prima sa trecere prin apropierea Soarelui: a mai existat o călătorie, care a propulsat-o spre tărâmurile noastre în urmă cu circa 50.000 de ani. De data aceasta, va sfârşi probabil prin a fi ”definitiv ejectată din sistemul solar”.

Ultima sa vizită va reprezenta o ocazie pentru oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre compoziţia cometelor, în special graţie observaţiilor realizate cu telescopul spaţial James Webb.

”O vom observa din toate laturile. Nu este cometa secolului, dar suntem mulţumiţi că putem observa astfel de comete în fiecare an sau la doi ani întrucât le considerăm vestigii ale formării sistemului solar”, a explicat Biver.

sursă: agerpres.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax