Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Monumentul Unirii din Alba Iulia trece în administrarea primăriei, de la Ministerul Culturii. Propunere în Consiliul Local

Publicat

monumentul unirii alba iulia

Monumentul Marii Uniri din Alba Iulia va trece din administrarea de stat în cea locală, a primăriei. Proiectul va fi discutat în următoarea ședință de Consiliu Local.

Supranumit ”Monumentul Facebook”, din cauză că amintește de logoul rețelei sociale, acesta a început să se degradeze. Variante pentru întreținerea acestuia vor fi găsite la nivel local.

Inițiativa a fost amintită și de ministrul Culturii, Raluca Turcan, pe timpul vizitei la Alba Iulia de la începutul lunii februarie.

”Cunosc subiectul și sunt de acord să îl dăm în proprietatea primăriei și lucrul acesta vreau să îl rezolv cât mai repede printr-o hotărâre de guvern.

Chiar voi relua personal acest subiect. Nu văd de ce nu ar putea fi dat în administrarea primăriei, pentru că poate avea grijă de el”, a spus Raluca Turcan, la Alba Iulia.

Schimbarea de administrare

Acum se propune trecerea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia

  • din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Culturii
  • în domeniul public al Municipiului Alba Iulia și administrarea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia.

”O administrare mai eficientă, precum și o mai bună punere în valoare, protejare și conservare a monumentului de for public poate fi realizată de către unitatea administrativ teritorială, în speță Municipiul Alba Iulia,

  • având în vedere faptul că Monumentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 se regăsește pe amplasamentul Ansamblului Memorial al Marii Uniri (Parcul Unirii), domeniul public al municipiului Alba Iulia”, prevede proiectul.

Va fi declarat bun de interes public local.

Cât a costat monumentul

Sculptorul Mihai Buculei a câștigat concursul pentru realizarea acestui monument în 1993. După 25 de ani, a fost deblocată semnarea contractului.

Construcția monumentului a fost aprobată de guvern în 2017. În 2018, a fost semnat contractul între Ministerul Culturii  și sculptorul Buculei.

Construcția este considerată un omagiu adus celor care au realizat Marea Unire, act hotărât la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Monumentul este realizat din calcar de Vratsa (Bulgaria). Este format din patru cruci egale ca dimensiune, ce se încheie simbolic într-o cupolă, în partea superioară.

Are o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1350 de tone.

Prețul contractului a fost de 10.209.700 lei. Cheltuielile generate de amplasarea efectivă a monumentului au însumat 30.076 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax