Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Monumentul Unirii va fi făcut în fabrică şi transportat, ca un lego, la Alba Iulia. Ce spune artistul Buculei

Publicat

Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia va fi gata înainte de termen, spune sculptorul Mihai Buculei. Lucrarea va fi făcută în fabrică și va ajunge la Alba Iulia, pe bucăți. Monumentul va avea o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1.350 de tone. Prețul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus, potrivit unui comunicat de la Ministerul Culturii. 

Contractul pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, al sculptorului Mihai Buculei a fost semnat, iar acum se așteaptă începerea lucrărilor. Potrivit contractului, autorul își asumă că monumentul va fi realizat, amplasat și finalizat până la cel târziu 26 noiembrie, la timp pentru festivitățile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 decembrie 2018.

„Lucrarea va fi făcută în fabrică şi o voi transporta, ca pe un lego, in situ, la Alba Iulia. Deja, constructorul poate să se apuce de lucru, pe baza calculelor realizate de domnul Zoltan Kiss, profesor la Cluj-Napoca şi inginer de rezistenţă. Proiectul este desfăşurat şi în 3D şi va fi transmis firmei din Bulgaria. E un aspect al proiectului controlat electronic, astfel încât ştiu oricând cum pot să închei anumite operaţiuni. Acum subcontractăm firma bulgară. Am noroc de faptul că este acolo un inginer-şef român”, a declarat sculptorul Mihai Buculei pentru Mediafax.

Sculptorul a mai spus că lucrarea a fi finalizată înainte de termen, dacă nu vor apărea „elemente neprevăzute”.

„Constructorul se apucă de fundaţie. Este o foraţie complicată, pentru că este vorba de o adâncime destul de mare şi nu ştim ce poate să apară, pentru că este sit arheologic acolo. (…) Dacă, până acum, am avut de-a face cu comisii peste comisii în 25 de ani, de când am câştigat concursul, acum e prima data când am vorbit pentru acest monument cu profesioniştii şi vorbim aceeaşi limbă. Vom încheia lucrarea înainte de termen, dacă nu vor apărea elemente neprevăzute. Tehnic, suntem bine sincronizaţi”, a mai spus Buculei, pentru Mediafax.

Deși suntem la mijlocul lunii iunie, Parcul Unirii, locul în care va fi amplasat monumentul, este neschimbat. Nu se vede nici urmă de utilaj în zonă, asta deși întreaga față a parcului va trebui schimbată.  Documentația de urbanism care reglementează modul în care va fi amplasat Monumentul Unirii, în parcul din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, a fost aprobată joi, 28 decembrie 2017, în ședința Consiliului Local. Pentru construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18,8 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 şi finalizarea acestora în anul 2018, înainte de Centenar.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Cretu Miron

    miercuri, 13.06.2018 at 22:07

    Mai bine se termina spitalul de renovat, decat sa faca monumentul ala fara sens. Dar, ce poti face, cand decizia se ia cu dosul …..

    • Diana

      joi, 14.06.2018 at 15:08

      Exact! Sau crese, centre de joaca sau structuri de vara pentru copii, gradinite, scoli, si ar mai fii multe de zis…..pacat ca se strica putina verdeata din oras cu ceva inutil…

    • Alina Cornea

      joi, 14.06.2018 at 15:19

      Domnule Miron, asa cum dumneata nu te duci sa repari masina vecinului, asa nici primaria nu poate sa repare ceva ce nu e al ei. Spitaulul este al Consiliului Judetean si toate reparatiile si investitiile se fac din banii judetului si ai ministerului sanatatii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax