Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Moș Ajun: Credinţe populare legate de fratele lui Moş Crăciun, sărbătorit în 24 decembrie

Publicat

Moş Ajun, fratele lui Moş Crăciun este sărbătorit pe 24 decembrie. Potrivit credinței populare, Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile facerii, a cerut adăpost lui Moș Ajun. Acesta a refuzat, pe motiv că era om sărac, însă a îndrumat-o spre fratele său, mai mare și mai bogat, Moș Crăciun.

VEZI: MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Se spune că acesta era un om rău, în schimb soția lui, Crăciuneasa, femeie miloasă și bună la suflet, le-a oferit adăpost, dar fiindu-i frică de mânia lui Crăciun a ascuns-o în grajdul pentru animale. Crăciun, aflând cele petrecute s-a mâniat și a tăiat mâinile soției sale. Atunci, Fecioara Maria a făcut o minune lipind brațele Crăciunesei la loc. Această întâmplare a dus la transformarea lui Crăciun într-un om blajin și plin de milă.

Tradiția legată de Moș Crăciun, care împarte daruri copiilor cuminți în noaptea de Crăciun (24/25 decembrie), a apărut în secolul al IX-lea. El este îmbrăcat într-un costum roșu cu blăniță albă pe margini, cizme negre și o căciulă roșie, cu o barbă mare și albă ca zăpada.

Marele secret al adresei lui Moș Crăciun a fost divulgat în 1927, la un post de radio finlandez, de către Markus Rautio („Uncle Markus”), gazda emisiunii „Ora Copiilor”. El a declarat că Moș Crăciun locuiește în Munții Korvatunturi (în traducere, „Muntele Ureche”), care se află în ținutul Savukoski, la granița Finlandei cu Rusia.

Spiridușii și renii lui Moș Crăciun sunt personaje importante în legendele legate de Crăciun. Fiecare dintre cei șase spiriduși are misiunea sa.

Bushy Evergreen este inventatorul mașinii magice de fabricat jucării. În timpul anului, spiridușii construiesc jucării. La locuința moșului sosesc zilnic o mulțime de scrisori trimise de copii din toată lumea.

Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Moș Crăciun și cofondator al satului secret din Laponia, de a cărui pază se ocupă Pepper Minstix. Alabaster Snowball este administratorul Listei celor Cuminți și Neastâmpărați, iar Sugarplum Mary este ajutorul soției lui Moș Crăciun.

Wunorse Openslae a făcut sania lui Moș Crăciun și o întreține pentru performanțe uimitoare. Se spune că renii ating viteze mai mari decât luminile pomului de Crăciun.

Cel mai cunoscut dintre renii lui Moș Crăciun este Rudolph. El îi conduce pe ceilalți reni — Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer și Vixen.

Atunci când nu este foarte grăbit, moșul se odihnește mâncând din prăjiturelele și laptele pe care copiii le pregătesc pentru el.

În SUA, există 34 de locuri ce poartă numele renilor. Dintre acestea, 27 sunt în Alaska.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax