Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Motivul pentru care o fostă directoare a unui liceu din Sebeș a fost condamnată la închisoare cu suspendare. Ce s-a întâmplat

Publicat

O fostă directoare a Liceului Tehnologic din Sebeș a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce a semnat un contract de reabilitare a unui unui corp de clădire al Școlii ”Silviu Cărpinişianu”.

Mai exact, infracțiunea pentru care procurorii din Sebeș au început urmărirea penală este mai mult o problemă birocratică. 

În linii mari, aceasta a semnat contractul de reabilitare a clădirii fără ca actele să mai fie verificate de secretara șefă și automat cheltuielile să fie aprobate prin buget.

Fapta datează din luna septembrie a anului 2015, iar o trimitere în judecată și condamnare a venit la mai bine de șase ani. În data de 23 noiembrie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat între fosta directoare și procurori.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței

Mai exact, în data de 31 august 2015, directoarea a solicitat fonduri pentru repararea a două corpuri de clădire, potrivit motivării instanței.

Apoi, în data de  data de 8 septembrie 2015, directorul Liceului Tehnologic Sebeș solicită Primăriei să nu se dea curs adresei având în vedere că lucrările necesare a se executa sunt de natura investițiilor care presupun în primul rând sume alocate pentru plata SF (studiului de fezabilitate) și a PT (proiectului tehnic), precum și aprobarea lor în Consiliul Local. Tot prin această adresă s-a solicitat o comisie care să constate la fața locului reparațiile necesare și consultanță de specialitate se mai arată în motivarea instanței.

CITEȘTE ȘI: O fostă directoare de liceu din Sebeș, trimisă în judecată din cauza unui contract de reabilitare a unei clădiri

Primarul a dat o dispoziție prin care a constituit o comisie pentru efectuarea și stabilirea necesității și oportunității lucrărilor pentru care Liceul Tehnologic a solicitat suma de 360.000 lei.

Două zile mai târziu, în data de 10.09.2015, comisia constituită a constatat prin deplasarea la fața locului, la imobilul școlii ”că lucrările de reparații construcții și de instalații erau în desfășurare, astfel că nu s-a mai putut pronunța asupra necesității și oportunității lucrărilor pentru care Liceul Tehnologic S(..) a solicitat suplimentarea bugetului pentru reparații, comisia considerând că este necesară întocmirea unei documentații de avizare pentru lucrări de intervenții”.

Procurorii au arătat că directoarea fără a verifica dacă există în buget cheltuieli aprobate și fără a obține viza de control financiar preventiv din partea secretarului șef a semnat un contract pentru reabilitarea corpurilor de clădire.

Pentru ce a fost condamnată

”Din materialul probator administrat în cursul urmăririi penale rezultă aceeași situație de fapt ca cea reținută în acordul de recunoaștere a vinovăției, respectiv că inculpata, în calitate de ordonator terțiar de credite al Liceului Tehnologic Sebeș (director), a angajat cheltuieli peste limita creditului bugetar aprobat instituției menționate anterior pentru anul 2015, prin încheierea contractelor nr. 3 și 4 din data de 29.10.2015 cu societatea, primul în valoare de 70.755,92 lei inclusiv TVA și al doilea în valoare de 120.165,68 lei TVA inclus, fără ca acestea să fie verificate în prealabil de contabilul șef prin aplicarea vizei de control financiar preventiv și fără ca respectivele cheltuieli să fie aprobate prin buget, ceea ce a condus la obligarea părții civile Primăria Municipiului Sebeș la plata acestor sume către societatea care a executat lucrările în baza celor două contracte”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații

Fosta directoare a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare și la prestarea a 60 de ore în folosul comunității pentru infracțiunea de angajare a cheltuielilor din bugetele prevăzute peste limita creditelor bugetare aprobate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax