Connect with us
Publicitate

BLAJ

Motivul pentru care un cioban din Alba a scăpat de amendă, după ce câinii ciobănești de la stână ar fi atacat o femeie

Publicat

Un bărbat din Alba, cioban și care are o stână în zona localității Cenade a mers în instanță unde a contestat o amendă primită din partea polițiștilor. 

Mai exact, bărbatul a fost amendat cu suma de 1500 de lei după ce nu ar fi luat măsurile necesare pentru a împiedica atacul câinilor de la stâna de animale pe care o deţine. 

Procesul în civil s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Blaj, iar o decizie a magistraților a venit în data de 2 februarie 2023. La scurt timp de la decizia judecătorilor, motivarea a fost fpcută publică fiind disponibilă pe portaul rejust.ro.

Motivul pentru care bărbatul a atacat procesul verbal este acela că patrupezii săi, câini care păzesc oile nu pot să ajungă în drumul public, fiind împrejmuiţi cu gard electric, unde sunt și oile de la stână.

”Astfel, s-a reţinut în sarcina petentului, că, în data de 01.05.2022, ora 10:45, nu a asigurat ţinerea în ţarc/legarea unui număr de 5 câini de talie mare şi agresivi, pe care-i deţine la stâna sa dintre loc. Cenade în imediata apropriere a drumului judeţean.

Acesta şi-a asumat în scris la data de 24.02.2022, că va lua măsurile necesare în acest sens, după ce o persoană de sex feminin care se deplasa pe jos pe drumul judeţean, dinspre Cenade, a fost atacată de câinii de la stâna petentului”, se arată în motivarea instanței.

Bărbatul a fost amendat de polițiști pentru că nu a luat toate măsurile pentru a preveni plecarea câinilor de la stână.

Potrivit motivării instanței, ”în scopul gestionării durabile a faunei de interes cinegetic, se interzic: k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor cu un număr de maximum 300 de animale de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 6 în zona de munte, de 4 în zona de deal şi de 3 în zona de câmpie.

Pentru fiecare până la 100 de animale în plus numărul de câini se poate suplimenta cu câte un exemplar indiferent de zona altitudinală, dar nu mai mult de 10 câini în zona de munte, 7 câini în zona de deal şi 5 câini în zona de câmpie; turmele şi cirezile de animale mai pot fi însoţite de maximum 2 câini întorcători care au un semn distinctiv sub formă de crotaliu în ureche; paza stânelor se poate asigura cu un număr nelimitat de câini care vor fi ţinuţi în ţarc.

Agentul constatator însă, s-a limitat la a menţiona că petentul nu a asigurat ţinerea în ţarc/legarea unui număr de 5 câini de talie mare şi agresivi, pe care-i deţine la stâna sa dintre loc. Cenade fără însă a oferi toate informaţiile necesare a-i permite instanţei să verifice corespondenţa între faptă şi norma legală, respectiv numărul de animale pe care câinii le însoţeau, pe câmp şi fără a menţiona dacă locul comiterii faptei este zonă de munte/deal/câmpie.

Astfel, faţă de descrierea incompletă a faptei contravenţionale, instanţa nu poate stabili dacă, în concret, conduita contestatorului este de natură a imprima faptei caracter contravenţional, procesul-verbal fiind lovit de nulitate”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, un martor a declarat în fața judecătorilor că animalele care au ieșit pe drumul județean îi aparțin lui și nu bărbatului amendat.

Drept urmare, magistrații din Blaj i-au dat dreptate bărbatului și au anulat amenda primită.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax