Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Motivul vizitei la IPJ Alba a ministrului de Interne: Probleme mari în Poliția Română. Încrederea în instituție a scăzut drastic

Publicat

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu și secretarul de stat Bogdan Despescu au fost marți, 22 august, într-o vizită la IPJ Alba. Vizita, care nu a fost anunțată public de reprezentanții Poliției, vine la scurt timp după problemele apărute în ultima perioadă în țară. 

Mai exact, conducerea Poliției la nivel național afirmă că infracționalitatea a crescut și că încrederea în Poliție a scăzut în societatea românească. 

Deși reprezentanții IPJ Alba nu au vrut să comunice motivul vizitei, de la nivel național, reprezentanții MAI au emis un comunicat de presă. 

În linii mari, în comunicatul transmis, sunt detaliate câteva idei importante: în țară a crescut nivelul de infracționalitate, cetățenii își pierd încrederea în Poliție, iar nivelul de pregătire și de competență al oamenilor legii a scăzut.

Redăm mai jos comunicatul MAI:

Ce spun reprezentanții MAI

Ministrul Afacerilor Interne a condus două ședințe de lucru anterior planificate, dar neanunțate prealabil, cu persoanele din conducerea structurilor de ordine publică din județele Alba și Arad, ieri, 22 august 2023.

În cadrul ședințelor, a fost analizată situația operativă de la nivelul celor două județe, iar ministrul a abordat aspecte esențiale privind eficiența și integritatea activității polițienești, precum și reconstruirea încrederii cetățenilor în forțele de ordine.

Oficialii MAI au solicitat conducerii structurilor de ordine publică din județ, respectiv poliție, jandarmerie și serviciul de informații și protecție internă, să ridice nivelul de implicare și eficiență în aplicarea și apărarea legii, a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Poliția recunoaște că a crescut infracționalitatea la nivel național

“Datele pe care le avem la dispoziție privind evoluția criminalității, cele privind lipsa de încredere a cetățenilor în administrație și instituțiile de impunere a legii, indică profilarea unei tendințe de ignorare și nerespectare a legii.

Este o cerință socială urgentă de revitalizare a acțiunii structurilor polițienești și vă cer să creșteți profesionalismul actului de aplicare a legii. Trebuie să privim realitatea în față, sunt cetățeni care ignoră legea, unii sistematic, alții în structuri de crimă organizate, ceea ce este inacceptabil.

A scăzut nivelul de pregătire a polițiștilor

Acest fenomen are drept una dintre cauze scăderea – în unele inspectorate și de către unii polițiști – exigenței și deontologiei profesionale.

Față de astfel de situații, voi face uz de toate competențele mele legale pentru a înlătura aceste realități instituționale”, le-a transmis ministrul Afacerilor Interne reprezentanților structurilor din cele două județe.

Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat faptul că actul polițienesc prefigurează actul de justiție, iar obligația polițistului este să acționeze în mod legal, fără alte interferențe, cu pasiune, cu fler, cu integritate și fără teamă.

Nivelul scăzut de încredere în Poliție

Datele privind evoluția criminalității și nivelul scăzut de încredere al cetățenilor în administrație și instituțiile de impunere a legii au condus la concluzia că este necesară o revitalizare a structurilor polițienești.

În acest sens, ministrul a punctat câteva principii fundamentale care trebuie să guverneze activitatea forțelor de ordine:

– Neutralitate politică, în sensul că aplicarea legii nu trebuie influențată de factori politici, ci trebuie să se bazeze pe respectarea strictă a legii.

– Egalitate în fața legii, ceea ce presupune că, indiferent de statutul social sau situația financiară a cetățenilor, legea trebuie aplicată fără nicio discriminare sau favoritism.

– Integritate, aspect important în aplicarea legii, conducerea MAI subliniind că cei care nu se conformează acestui principiu nu au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

– Reconstruirea încrederii, pentru ca relația dintre poliție și cetățeni să fie una de parteneriat, bazată pe încredere și transparență.

– Profesionalism și independență, având în vedere că polițiștii trebuie să își desfășoare activitatea cu pasiune, fler, integritate și fără teamă, respectând spiritul și litera legii și acționând independent de influențe externe.

La final, ministrul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea unei schimbări de atitudine și a făcut apel la principiile de egalitate în fața legii, integritate și independență în aplicarea acesteia.

Acesta și-a exprimat convingerea că astfel se va putea îmbunătăți activitatea forțelor de ordine și se va recâștiga încrederea cetățenilor.

Vizitele de lucru efectuate astăzi în cele două județe au fost planificate anterior și se înscriu în activitatea de cunoaștere și coordonare instituțională asumată public de ministrul Afacerilor Interne, având ca scop, inclusiv corectarea eventualelor disfuncționalități existente la nivelul structurilor județene ale ministerului.

Ministrul Afacerilor Interne va efectua o vizită de lucru și în județul Constanța, imediat după finalizarea controalelor și verificărilor demarate la nivelul Inspectoratului de Poliție din acest județ, în următoarele zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 23.08.2023 at 13:01

    Care profesionalism ? De la ăia mari şi până la cei de jos ioc profesionalism. Pile şi atât. Îl plimbă sistemul pe Predoiu ăsta te miri pe unde, numai să fie de-al lor.

  2. Nicu

    vineri, 25.08.2023 at 07:33

    vai de mine! urgent trebuie aleși pe sprânceană niste milițieni și milițience care sa cante, sa danseze, sa zică niste poezii patriotice, sa ajute o babă sa treacă strada și hopa: gata încrederea și profesionalismul sunt restaurate. zero masuri concrete împotriva clanurilor interlope, a cocalarilor agresivi și zgomotosi, a hoților și talharilor. in schimb, trebuie sporuri, stimulente, haine și pãpicã din banii contribuabililor. Ca să rotunjească șpăgile primite de la interlopii cu care mimează joaca de-a hoții și vardistii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax