Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Motorina din România, mai scumpă decât cea din țările din zona Euro. Unde se găsește cel mai ieftin diesel

Publicat

scumpire

benzina, bani, motorina În România, motorina a ajuns să fie mai scumpă decât cea din ţările din zona Euro, potrivit ultimului raport Oil Bulletin al Comisiei Europene, publicat în 12 octombrie. Astfel, litrul din motorină standard din România costă, în medie, 1,153 euro, în timp ce media de preţ din cele 19 ţări din Eurozonă este de doar 1,151 euro pe litru.

Până la 60% din litrul de carburant vândut în România reprezintă accize şi taxe plătite statului, restul reprezintă partea distribuitorului şi producătorului. Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai scumpi carburanţii, cu atât statul bagă mai adânc mâna în buzunarul şoferilor români.

La motorina cu toate taxele incluse, adică preţul plătit la pompă de către client, România este printre cele mai scumpe ţări din Europa. Mai scumpă este doar motorina din Scandinavia, Regatul Unit, Malta sau Cipru.

La polul opus, cel mai ieftin diesel se găseşte în Luxemburg şi ţările baltice, care costă în jurul a 1 euro pe litru. Țările dezvoltate precum Austria, Germania sau Franţa au motorină mai ieftină decât ceea ce se găseşte în România.

Preţurile de referinţă ale barilului de petrol au scăzut puternic luni, după ce datele oficiale din China au confirmat cea mai slabă creştere economică din ultimii şase ani şi jumătate.

În Arabia Saudită, exporturile au scăzut în august, în timp ce volumul de petrol aflat pe inventar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, cifre care subliniază cererea slabă şi pun sub semnul întrebării strategia marilor producători din Golf, impusă la nivelul OPEC, de a menţine producţia la cote ridicate pentru a-şi conserva cota de piaţă în contextul preţurilor scăzute.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax