Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Muncitori străini, angajați la o firmă din Alba Iulia, obligați se dezbrace de salopete, în stradă. Patronul, reclamat la CNCD

Publicat

Zece muncitori din Sri Lanka, care au lucrat la o firmă de construcții din Alba Iulia, au făcut printr-un avocat o sesizare la Comisia Națională pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Aceștia reclamă că patronul firmei la care erau angajați cu contracte individuale de muncă nu i-ar fi plătit la timp, ar fi avut un comportament abuziv și chiar i-ar fi obligat să se dezbrace de uniforme în plină stradă și să părăsească șantierul.

„Inițial, prima plată a salariului s-a făcut doar după o lună și jumătate, iar ulterior plata salariilor s-a făcut după două luni și jumătate. Având în vedere acest aspect, subsemnații am solicitat lămuriri dlui B. T. – director executiv al firmei.

Obligați să se dezbrace de uniformele de lucru în stradă

În momentul în care am solicitat lămuririle legate de neplata salariului, dl. B. T. a avut un comportament abuziv față de subsemnații, în sensul că ne-a adresat injurii, ne-a vorbit pe un ton ridicat, existând o înregistrare audio-video în acest sens, ne-a întrebat dacă dorim să muncim, iar în caz contrar să ne dezbrăcăm de uniforma de lucru și să părăsim șantierul.

Tot acest eveniment s-a petrecut în zona stradală aferentă șantierului unde ne desfășuram activitatea de muncă. Ulterior, au mai avut loc astfel de situații, de la solicitări ale dlui B. de a efectua activități care ne pun în pericol viața (de a curăța cifa de la un camion în timp ce aceasta era funcțională) și până la amenințări că nu ni se va permite să muncim într-un alt loc, fără acordul său.

După acest incident i-am solicitat dlui B. să ne înmâneze Decizia privind încetarea raporturilor de muncă, pentru a putea relua întreaga procedură de obținere a vizei și angajarea la o altă societate.

Dl B. refuză să procedeze în acest sens, iar subsemnații suntem într-o situație care ne cauzează grave prejudicii, atât materiale cât și morale”, au explicat muncitorii srilankezi.

Muncitorii reclamă hărțuirea morală

„Prin prisma celor arătate mai sus, hărțuirea morală rezultă din comportamentul dlui B., comportament care, prin fapte repetate de intimidare, vocabular neadecvat, expresii faciale, gesturi, tonuri de voce, abordarea și erijare în organ decizional în relațiile cu proprii angajați și alte tipuri de comportament sunt menite să creeze facturi de risc emoționalși discomfort la locul de muncă a subsemnaților.

Toate aceste acțiuni ale dlui B. care se răsfrâng asupra subsemnaților, constituie forme de hărțuire morală la locul de muncă și conduc la compromiterea statutului profesional și a carierei subsemnaților, mai ales având în vedere că suntem cetățeni străini.

Climatul de la locul de muncă nu mai este unul corespunzător și sunt lezate drepturile și demnitatea subsemnaților, câtă vreme conduita dlui B. este una ostilă și nedorită, manifestată prin comentarii verbale, acțiuni și gesturi, care prin caracterul lor sistematic pun în pericol munca și degradează în mod evident ambianța de la locul, de muncă.

Față de toate aceste considerente, vă solicităm să procedați la luarea tutoror măsurilor ce se impun”, se mai precizează în sesizarea adresată CNCD.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 05.08.2023 at 18:25

    Vătaful dracului ! Uite aşa, de la specimene d”astea necivilizate ni se duce buhul. Cred că nu prea are muncitori români prin firmă.

  2. Vasile Vasile

    sâmbătă, 05.08.2023 at 20:29

    De ce nu ați sesizat Inspecția Muncii ? Ce are CNCD că doar nu va sancționat pe criterii etnice ?

  3. Mircea

    sâmbătă, 05.08.2023 at 22:55

    Dati afara multinationalele si ramanem pe mana astora autohtoni netrebnici

  4. Raul

    duminică, 06.08.2023 at 02:30

    Dc nu da ti fața lu ala sa i zic cateva de noroc cu firma lui de sclavi .. furatii pe patroni ca merita !!

  5. Ovidiu

    duminică, 06.08.2023 at 15:18

    Majoritatea patronilor români abuzează angajații și nu respectă Codul Muncii și alte legi care se referă la muncă și securitatea în muncă.

  6. cosmin

    miercuri, 09.08.2023 at 07:55

    de presa protejeaza sclavismul de ce nu se da numele firmei si al administratorului?
    sper sa li se faca dreptate muncitorilor!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax